Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izjave premijera

Provjerili smo: Nalazi li se Hrvatska u hibridnom ratu i kako ga uopće prepoznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se, kada je afera Agrokor u pitanju, prema mišljenju premijera Andreja Plenkovića, nalazi u svojevrsnom hibridnom medijskom ratu.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić nedavno je u Bruxellesu pismom tražila jači otpor ruskoj propagandi.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Ulazak u finale Eurosonga Oglasio se Plenković nakon što je Baby Lasagna ušao u finale: Pogledajte što je napisao Ivica Todorić Za Dnevnik Nove TV "Predat ću tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg", najavio Todorić i otkrio hoće li zaista u politiku

Hibridni rat pojam je koji se sve češće spominje u Hrvatskoj, a mi smo provjerili što to znači - protiv koga i kako se borimo.

Blog Ivice Todorića na kojemu komunicira samo kritikama i optužbama bez priloženih dokaza, vladajući također smatraju dijelom hibridnog rata. Jedno od glavnih oružja takvog ratovanja po njegovoj definiciji, je širenje dezinformacija.

„Od koga su, kada i u kojem trenutku i kakve političke teze i poruke plasirane u javnost? Onda vam je sasvim jasno zbog čega sam koristio tu kategoriju. Mislim da je to nešto s čime su suočene i vlade u drugim zemljama“, kaže premijer Andrej Plenković.

"Cilj hibridnog ratovanja ne smije se vidjeti"

Ciljeve takvog djelovanja pojasnio je stručnjak za međunarodnu sigurnost.

„Cilj hibridnog ratovanja se ne smije vidjeti, drugim riječima hibridno ratovanje se upravo zove tako da bi se prikrio pravi cilj djelovanja“, kaže Marinko Ogurec, stručnjak za međunarodnu sigurnost

Premijer vidi jedan cilj - destabilizaciju države.

„Imate one političke snage koje su sklone generiranju nestabilnosti, destrukciji i permanentnom slanju poruka da je u Hrvatskoj ovdje nešto problematično. Tu ljudi vide tko je za napredak i razvoj, a tko je za destabilizaciju“, kaže premijer.

O Hibridnom ratovanju govori i obavještajna agencija u svojem izvješću.

Lažne i iskrivljene vijesti

„Nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva“, navodi se u izvješću SOA-e 2017.

„Činjenica je da Vlada djeluje u određenim otežanim okolnostima, ali to su pitanja za druge kolege ministre“, kaže ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Njegov kolega ministar obrane Damir Krstičević na pitanje jesmo li u hibridnom medijskom ratu i na koga se to odnosi poručuju: „Bavimo se danas slobodom i uživajmo u slobodi“.

Stručnjak Ogurec tvrdi kako hibridno djelovanje obuhvaća splet grupnih aktivnosti.

„Propagandno djelovanje, a naravno tu su uključene i informatičke operacije, tako kada govorimo o suvremenom hibridnom ratovanju govorimo ustvari o jako puno toga“, kaže Ogurec

Tu bi bila i uporaba prikrivenih vojnika, odnosno vojnika bez vojne opreme ili oznaka koje djeluju na stranom teritoriju, kampanje dezinfrormacija, propaganda, ali i cyber napadi.

Prošlog tjedna o hibridnom ratovanju zastupnicima je na odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost govorio i šef SOA-e. tada je zaključeno da je i on bio svojevrsna meta u priči plasiranoj iz BiH prije nekoliko mjeseci u kojoj se tvrdilo da tamošnje službe prisluškuju hrvatske gospodarstvenike i političare zbog afere Agrokor. Cijeli je slučaj, uvjeravao je šef SOA-e zastupnike, potpuno izmišljen.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene