Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji od Pelješkog mosta

Ovaj kolodvor uskoro postaje gradilište: Provjerili smo kakvu korist projekt vrijedan 3 milijarde kuna donosi križevačkom kraju, ali i domaćem gospodarstvu

Kolodvor u Križevcima
Kolodvor u Križevcima DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sjecišta pruge Sjecišta pruge Foto: DNEVNIK.hr Kolodvor u Križevcima Kolodvor u Križevcima Foto: DNEVNIK.hr Pruge do Rijeke Pruge do Rijeke Foto: DNEVNIK.hr +0 Pogled s pruge Galerija 1/4 >>
Kako je ekskluzivno u našem Dnevniku jučer najavio ministar prometa Oleg Butković - uskoro kreće modernizacija pruge od Križevaca do mađarske granice vrjednija čak i od gradnje Pelješkog mosta. Provjerili smo kakve koristi nova pruga donosi stanovnicima, križevačkom kraju, ali i domaćem gospodarstvu.

Križevački željeznički kolodvor uskoro će postati gradilište. Uz novu prugu prema Dugom selu, zeleno svjetlo je dobio i projekt modernizacije tračnica prema Koprivnici pa sve do mađarske granice. Postojećom prugom vlakovi voze u prosjeku brzinom od oko 120 kilometara na sat. Po novoj će moći voziti i do 160 kilometara na sat. A Križevčani na posao putuju i prema Zagrebu i prema Koprivnici.

 "Nije isto putovati do Zagreba sat i pol dva, i pola sata tako da mislim da je to jako dobro i jedva čekamo da se spoji s Koprivnicom i da to bude jedna trasa“, rekla je Božica iz Križevaca.

Uz tračnice gradit će se i obnavljati i kolodvori i stajališta. Investicija je vrijednija od Pelješkog mosta, ukupno oko 3 milijarde kuna. Nikad tolikih investicija nije bilo u Križevcima, kaže saborski zastupnik iz tog kraja.

"Težnja je da se do Križevaca otvori prigradski vlak kao što sada vozi od Dugog Sela do Zagreba, a kad se izgradi ova pruga do Koprivnice, da dođe i do Koprivnice. Dakle, to je budućnost, time rješavamo i zaštitu okoliša i manje automobila i prometni kolaps u Zagrebu“, misli saborski zastupnik Branko Hrg (HDS).

Ova dionica dio je još većeg projekta brže i modernije pruge od riječke luke do mađarske granice koja je ekonomski važna za prijevoz robe prema tom dijelu Europe.

"Raspisuje se natječaj za prvu fazu nizinske pruge Hrvatski Leskovac- Karlovac, projekt vrijedan 2,8 milijardi kuna. Sada otprilike ulažemo otprilike milijardu i pol eura u željezničku infrastrukturu“, najavio je ministar prometa Oleg Butković u subotu u Dnevniku Nove TV.

Korist od bolje pruge očekuje i uspješni zagorski proizvođač staklene ambalaže koju izvoze u brojne europske zemlje.

"Taj koridor je interesantan i zbog dovoza sirovina, ali možda i odvoza naših gotovih proizvoda prema jednom dijelu naših kupaca. To je korak naprijed, ozbiljan korak naprijed", zadovoljan je Tihomir Premužak, predsjednik uprave Vetropack straže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene