Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJTE U PROVJERENOM

"Skandalozan i neprihvatljiv", a čekali su ga dugih 16 godina! Što novi zakon donosi osobama s invaliditetom

Osobe s invaliditetom
Osobe s invaliditetom Foto: Provjereno
Danas u 12 sati na Markovu trgu održava se prosvjed osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Što im donosi zakon koji su čekali 16 godina, pogledajte večeras u Provjerenom u 23:00 na Novoj TV!

Razlog prosvjeda je Nacrt zakona o osobnoj asistenciji. Zakon koji su čekali dugih 16 godina, no koji je, kako poručuju, neprihvatljiv i skandalozan. Osobni asistenti njima su ruke i noge, prozor u svijet i prilika za ravnopravnost. Dosad su imali pravo na 4 ili 8 sati asistencije, pa su najavljenih 16 dočekali s oduševljenjem. No tih 16 sati odnosi se samo na nezaposlene i samce, a za sve ostale nastavit će se kao i prije.

Pročitajte i ovo Provjereno: Osobe s invaliditetom i njihovi asistenti - 4 OSOBNI ASISTENTI Plaćeni su manje od studenata, a bez njih osobe s invaliditetom ne mogu: ''Osjećam se kao u kućnom pritvoru''

''Ja živim s mamom koja je stara, za godinu-dvije i ona sama trebat će osobnu asistenticu koliko je stara i bolesna. Ja zbog toga neću imati pravo na 16 sati'', govori za Provjereno Damir Jelušić.

Pročitajte i ovo Marin Piletić - 2 "epohalni korak" Od srpnja 9000 osoba s invaliditetom dobiva asistente, udruga i dalje najavljuje prosvjed

I opet se sve vraća na staro, odnosno na teret obitelji i prijatelja. Prosvjeduju i osobni asistenti jer i dalje ne znaju za koju će plaću raditi -  hoće li to opet biti 2000 ili pak 4000 kuna? Što im donosi zakon, pogledajte večeras u Provjerenom u 23:00 na Novoj TV!

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene