Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se nalaz obdukcije

Još se na zna uzrok smrti bebe iz kontejnera, struka upozorava na sindrom iznenadne smrti: "Rizični čimbenici dijele se na tri segmenta"

Aktualno Galerija Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 3 Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 2 Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 1 Smrt bebe u kontejnerskom naselju u Petrinji - 1 Foto: DNEVNIK.hr prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr.med., predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr.med., predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Foto: DNEVNIK.hr +0 Dina Ćevid, reporterka Nove TV Galerija 1/5 >>
Javnost je zgrozila vijest da je u kontejnerskom naselju u Petrinji preminula beba. Iz Opće bolnice Sisak policiji je stigla obavijest o smrti djeteta s nepuna dva mjeseca. Iz policije kažu da ne sumnjaju u nasilnu smrt, a nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Sisku naložilo je obdukciju tijela djeteta u Zavodu za sudsku medicinu Šalata u Zagrebu.

Još uvijek se ne zna uzrok smrti bebe jer je obdukcija u tijeku.

Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u srijedu u kontejnerskom naselju u Petrinji i prema riječima susjeda koji su bliski roditeljima preminulog dječaka, riječ je o bebi koja je od rođenja imala zdravstvenih problema sa štitnjačom.

Potvrdila je to i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koja je posjetila obitelj.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid, reporterka Nove TV Istraga u tijeku Svi su potreseni smrću bebe u kontejnerskom naselju: "Ja sam jučer bila kod nje, igrala sam se s malenim"

Predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Aida Mujkić odgovarala je na pitanje je li beba koja ima takav problem trebala biti u bolnici. O konkretnom slučaju nije mogla govoriti, no objasnila je načelno. 

"Imanje dijagnoze ili nekog problema za bilo koga od nas, uključujući djecu, ne znači da je nužno bolničko liječenje", rekla je u reporterki Dini Ćevid.

Navodi da je štitnjača važna žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem.

"Ali nekada ne funkcionira od rođenja, tako da je od 1985. godine u Hrvatskoj uveden probir na konatalnu hipotireozu te se svakom novorođenom djetetu iz kapljice krvi koja se uzima iz pete, u laboratoriju u KBC-u Zagreb radi analiza. Godišnje nađemo sedmero ili osmero djece koja imaju taj problem i koja nakon toga dobivaju nadomjesno hormonsko liječenje", dodala je.

Sindrom iznenadne smrti

Na pitanje o sindromu iznenadne smrti kod novorođenčadi koje se dijagnosticira isključivanjem, Mujkić navodi da je taj sindrom došao u fokus nakon što su riješeni neki drugi uzroci smrtnosti dojenčadi.

"To je stanje koje pogađa djecu unutar prve godine života, od drugog tjedna do kraja prve godine. Najčešća je učestalost između drugog i četvrtog mjeseca, više pogađa mušku djecu u zimskim mjesecima", objasnila je i dodala kako struka još uvijek ne poznaje mehanizam nastanka te bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija u Britaniji Zaleđeno jezero odnijelo i četvrti život: Djeca u igri propala kroz pukotinu, šestogodišnjak zadnja žrtva

"Dijagnoza se ne može postaviti klinički, nego se postavlja isključivanjem drugih stvari", dodala je.

Navodi da se rizični čimbenici dijele na tri segmenta - rizični čimbenici vezani za majku, za samo dijete i za okoliš.

"Vezano za majku - pušenje u trudnoći jako je velik rizični čimbenik", zaključila je Mujkić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene