Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

Jednim potpisom ostali bez doma i obećane brige: Nepokretna je i sama, u hladnoj kući - "Rekao je da mogu biti sretna što sam žensko jer bi mi inače polomio kosti"

Aktualno Galerija Provjereno: Dosmrtno - 5 Provjereno: Dosmrtno - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dosmrtno - 6 Provjereno: Dosmrtno - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dosmrtno - 1 Provjereno: Dosmrtno - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dosmrtno - 2 Provjereno: Dosmrtno - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Provjereno: Dosmrtno - 3 Galerija 1/6 >>
Nepokretna i sama, u hladnoj kući živi 87-godišnja žena koja je svoj stan dosmrtnim ugovorom prepisala ljudima koje je smatrala prijateljima. No ona nije jedina kojoj se takvo nešto dogodilo. Pero Štrbak godinama se brinuo o nepokretnoj nevjenčanoj supruzi, a sada bi mogao ostati na cesti. Priču o njima pripremila je reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić.

Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju postali su popularan način za stjecanje nekretnina. Skrb o starijim osobama u zamjenu za nekretninu nudi se i na društvenim mrežama. No ono što je dogovoreno i potpisano često se ne poštuje. Nekretninu je teško vratiti, a briga o starijima i nemoćnima ostaje tek slovo na papiru.

Kada je zašla u ozbiljne godine, Nataša Papeš shvatila je da joj je pomoć sve potrebnija. Ljudi za koje je mislila da su joj prijatelji ponudili su joj da sklope ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Do prijenosa imovine dolazi nakon potpisivanja takvog ugovora, što znači da primatelj uzdržavanja ostaje bez svoje imovine odmah.

"U početku se brinula za mene što se tiče kuhanja, ja sam išla k njima na ručak. Prvu godinu bilo je tako", rekla je Nataša, kojoj su oni uskoro pokazali svoje drugo lice: "Rekao je da mogu biti sretna što sam žensko jer bi mi inače polomio kosti."

Pročitajte i ovo Provjereno: ChatGPT - 4 Umjetna inteligencija Mostovci ga optužuju za ljevičarenje, učenici ga koriste za zadaće, a Provjereno ga je pitalo zašto se svađaju predsjednik i premijer

Pročitajte i ovo Provjereno: Kolinda Grabar-Kitarović - 6 Javni prostor po mjeri muškaraca Sprema se za povratak u politiku? "Da se ona ponaša kao Milanović, vjerojatno bi visjela na prvoj banderi"

Zbog nebrige je odlučila raskinuti potpisani ugovor, ali to sve do danas, sedam godina poslije, nije uspjela napraviti. Novi vlasnici odmah su se upisali u zemljišne knjige, no račune nisu prebacili na sebe, pa ih Nataša i dalje plaća.

"Sve režije, komunalno, sve naknade – sve je na moje ime. I ja sve to plaćam otpočetka. Sve do sada", rekla je Nataša.

Nakon potpisivanja počela zanemarivati majku

Pero Štrbak 28 godina živio je u izvanbračnoj zajednici sa Šteficom, koja je 2005. godine potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s jednom od svojih kćeri.

"Da je ona poštovala ugovor, ja ništa protiv toga ne bih imao. Međutim, niti je vodila brigu o higijeni, niti je vodila brigu o zdravstvenim potrebama, niti je vodila brigu o prehrani", rekao je Pero.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hanas Kovačević, Sherlock iz Zenice - 5 Priča Provjerenog Zenički Sherlock Holmes riješio skoro 3000 slučajeva: "Među najdražim slučajevima mi je onaj kada sam nakon 70 godina spojio oca i sina"

Dvije godine nakon potpisivanja ugovora Štefica se teško razboljela.

"Ostala je živa, ali nepokretna. Onda više nije mogla ni žlicu držati, a kamoli nešto drugo. Bila je slijepa, teško je komunicirala, a poslije je prestala i s komunikacijom", ispričao je Pero.

Kći koja se ugovorom obvezala voditi brigu o majci do kraja njezina života, tvrdi Pero, sedam godina nije posjetila majku. Prije sedam godina Štefica je pokušala raskinuti ugovor. Presuda je trebala biti izrečena u prosincu prošle godine, no preminula je mjesec dana prije toga. Nakon majčine smrti u zemljišne knjige upisala se kao vlasnica stana, a Pero se sada boji da će završiti na ulici.

Pročitajte i ovo Provjereno: Gradnja za potres - 7 PROBLEMI GRADNJE Mogu li se i kako spriječiti šokantne scene poput onih iz Turske? Ekipa Provjerenog u Laboratoriju za potresna ispitivanja

Reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić kontaktirala je i drugu stranu ovih priča, odnosno pružatelje usluga. Nitko od njih nije želio pred kamere, poručuju tek da su sudski procesi u tijeku.

Više o pričama Nataše, Pere i Štefice – kao i o pravnim problemima koji dovode do slučajeva poput njihovih – možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene