Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Imaš pravo, ostvari ga

Koja je razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju? Izbjegnite zamke koje vode u prijevaru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kod sklapanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju osnovna je razlika u prijenosu imovine. Prije sklapanja ugovora dobro je znati koja su prava i obveze koje imaju i davatelj i primatelj uzdržavanja. Iako su takvi ugovori dobar način osiguravanja skrbi i pomoći za starije i nemoćne osobe, u sebi kriju opasnosti zbog prevaranata i varalica.

Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju obvezuju obje strane, naplatni su i strogo formalni ugovori koje uređuje Zakon o obveznim odnosima. Sklapaju ih dvije osobe – davatelj i primatelj uzdržavanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Tko ima pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu? Saznajte i kako ga ostvariti Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! U inozemstvu ste i trebate hitnu medicinsku pomoć? HZZO će vam vratiti novac za liječenje, ali samo ako ste ispunili ove uvjete

Davatelj uzdržavanja sklapanjem ugovora obvezuje se da će primatelja uzdržavanja (vlasnika imovine kojemu je potrebna odgovarajuća skrb zbog starosne dobi i zdravstvenog stanja) uzdržavati do njegove smrti.

Primatelj u ugovoru izjavljuje da davatelju uzdržavanja daje svu ili dio svoje imovine.

Sklapanje ugovora

Kod sklapanja ugovora prava i obveze obje strane dogovaraju se prema potrebama i mogućnostima ugovornih strana, a ugovor je različit od slučaja do slučaja.

Najčešće je riječ o zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, poput osiguravanja smještaja, pomoći oko održavanja higijene, osiguravanja odjeće i obuće, hrane i pića, davanje određenog iznosa novca u određenim vremenskim razmacima, organiziranje i snošenje troškova sahrane primatelja uzdržavanja i slično.

Ugovor mora biti precizno sročen kako bi se izbjegli nesporazumi i eventualni zahtjevi za raskidom ugovora zbog neispunjenja obveza koje su ugovorene.

Ugovor mora biti:

Za sudsku ovjeru ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju plaća se pristojba u iznosu od 300 kuna.

Osnovna razlika između ovih ugovora je trenutak prijenosa imovine:

  • kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to je trenutak smrti primatelja uzdržavanja
  • kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju to je odmah nakon sklapanja ugovora.

Ugovor o doživotnom uzdržavanju

Davatelj uzdržavanja ovim ugovorom može zatražiti:

  • zabilježbu u zemljišnu knjigu – ako je predmet ugovora nekretnina
  • zabilježbu ili drugi odgovarajući upis ugovora u javni upisnik – ako je predmet ugovora pokretnina ili neko pravo za koje se vodi javni upisnik, npr. motorna vozila.

Davatelj uzdržavanja nakon smrti primatelja nije odgovoran za njegove dugove.

Međutim, može se ugovoriti da će on odgovarati za one njegove dugove koji postoje u trenutku sklapanja ugovora prema određenim vjerovnicima.

Ugovor o doživotnom uzdržavanju može se raskinuti sporazumno i nakon što je počelo njegovo ispunjavanje ili jednostrano:

  • ako davatelj i primatelj uzdržavanja prema ugovoru žive zajedno, a njihovi su se odnosi toliko poremetili da je zajednički život postao nepodnošljiv
  • kad druga strana ne ispunjava svoje obveze iz tog ugovora
  • zbog promijenjenih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, primjerice ako je zbog izvanrednih okolnosti ispunjavanje obveza iz ugovora za jednu od strana postalo otežano ili joj nanosi velike gubitke.

U posljednjem slučaju strana kojoj je ispunjavanje obveza postalo pretjerano otežano može zahtijevati izmjenu ugovora.

Ako davatelj uzdržavanja umre prije primatelja, a njegov bračni drug i njegovi potomci koji su pozvani na nasljedstvo:

  • na to pristanu – na njih prelaze njegova prava i obveze iz ugovora
  • na to ne pristanu – ugovor se raskida i nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje
  • nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze – ugovor se raskida i imaju pravo zahtijevati od primatelja uzdržavanja naknadu za uzdržavanje koje je primatelj uzdržavanja dobio od preminulog davatelja.

O toj naknadi odlučuje sud po slobodnoj procjeni. Pritom će uzeti u obzir imovinske prilike primatelja uzdržavanja i osoba koje su bile ovlaštene na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Primatelj uzdržavanja ovim ugovorom, kojim se prenosi pravo vlasništva nekretnine, može se osigurati za slučaj da davatelj uzdržavanja prestane ispunjavati svoju obvezu.

Kod sklapanja ugovora primatelj mora unijeti zabilježbu stvarnog tereta uzdržavanja na nekretnini koju predaje u vlasništvo davatelju uzdržavanja.

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

U slučaju da davatelj uzdržavanja proda nekretninu, primatelj će imati pravo naplate iz te nekretnine, neovisno o tome tko je njezin novi vlasnik, odnosno zahtijevati uzdržavanje od osobe koja je stekla vlasništvo nad njegovom nekretninom.

Za raskid ugovora uvjeti su isti kao i kod ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Ako davatelj uzdržavanja umre prije primatelja, a njegovi nasljednici:

  • na to pristanu – na njih prelaze njegova prava i obveze iz ugovora
  • na to ne pristanu – ugovor se raskida, moraju vratiti ono što je davatelj uzdržavanja primio kao naknadu (ako nisu u stanju vratiti, dužni su primatelju uzdržavanja nadoknaditi vrijednost stečenog) i nemaju pravo na naknadu za dano uzdržavanje
  • nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze – ugovor se raskida, a oni imaju pravo zahtijevati naknadu za uzdržavanje koju je primatelj uzdržavanja dobio od davatelja. U tom slučaju dužni su primatelju uzdržavanja vratiti ono što je davatelj stekao na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Sud odlučuje o visini naknade, kao i kod ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Zabranjeno sklapanje ugovora

Zakon sklapanje ovakvih ugovora zabranjuje osobama koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi, zaposlenima u toj djelatnosti i određenom krugu njihovih srodnika u slučajevima kad je primatelj uzdržavanja korisnik kojem pružaju uslugu socijalne skrbi ako je u ugovoru nekretnina u vlasništvu korisnika usluge socijalne skrbi.

Konkretno, zabranjeno je sklapanje ugovora za:

  • fizičku ili pravnu osoba koja obavlja djelatnost socijalne skrbi
  • bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog partnera te srodnika u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja srodstva fizičke osobe koja pruža usluge socijalne skrbi (roditelje, djecu, bake i djedove, unuke te braću i sestre)
  • fizičku osobu zaposlenu u djelatnosti socijalne skrbi
  • bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog partnera te srodnika u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja srodstva fizičke osobe koja je zaposlena u djelatnosti socijalne skrbi (roditelje, djecu, bake i djedove, unuke te braću i sestre).

Bude li takav ugovor sklopljen, prema zakonu je ništetan.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo  ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene