Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetna inteligencija

Mostovci ga optužuju za ljevičarenje, učenici ga koriste za zadaće, a Provjereno ga je pitalo zašto se svađaju predsjednik i premijer

Aktualno Galerija Provjereno: ChatGPT - 1 Provjereno: ChatGPT - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: ChatGPT - 2 Provjereno: ChatGPT - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: ChatGPT - 3 Provjereno: ChatGPT - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: ChatGPT - 4 Provjereno: ChatGPT - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: ChatGPT - 5 Galerija 1/7 >>
U srijedu ga je Mostova zastupnica u Saboru prozvala pristranim. Da je i lijevo orijentiran. I nije se to odnosilo na nekog zastupnika, čak ni čovjeka. Već računalni program!

Otkako je pušten u javnost, svijet ne prestaje govoriti o ChatGPT-ju, jezičnom modelu koji odgovara na naša pitanja, najčešće precizno i logično. I premda odgovara baš poput čovjeka - on to ipak nije. Već je alat umjetne inteligencije. Koristila ga je i reporterka Provjerenog Ana Malbaša. Tražila je da joj napiše pjesmu, lektiru i da odgovori na neka škakljiva pitanja.

Kaže da nema emocija. Ali može učiti. Pisati složene rečenice, eseje, seminare, pjesme. I samo jednom od niza sustava čiji razvoj i prodiranje u naš svakodnevni život kod jednih izaziva strah, kod drugih oduševljenje.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Bizarna rasprava VIDEO Mostova zastupnica optužila umjetnu inteligenciju za ljevičarenje?!? Pogledajte kako joj je odgovorio Zekanović

Učenici priznaju da ga koriste kao pomoć, ali ponekad i "varanje". Stručnjaci pak upozoravaju da ga se ne treba bojati, već se prilagoditi novim okolnostima, a primjene su razne.

ChatGDP pojašnjava kako se umjetna inteligencija često koristi u medicini, primjerice za očitavanje rendgenskih snimki i otkrivanje bolesti. Pri donošenju pozitivnih nalaza - točnost njegov zaključivanja je zasad na 83 posto! A cilj je i povećati taj postatak.

Oni koji su ga razvili kažu da ChatGPT odbija neprikladne zahtjeve, a ne voli ni davati odgovore na pitanja o kriminalu i političkim strankama. Prilično je politički korektan.

Nije nam htio reći koja je najbolja politička opcija za spas hrvatskog naroda.

"Ne mogu dati politički stav ili podršku bilo kojoj političkoj opciji…" kaže.

Pitali smo ga i zašto se svađaju Andrej Plenković i Zoran Milanović?

"S obzirom na njihove dužnosti, često se događa da se Plenković i Milanović ne slažu oko nekih pitanja... Takvi sukobi nisu neuobičajeni u hrvatskoj politici."

Pročitajte i ovo IT div iz Vodnjana- Infobip A1 DONOSI Škola budućnosti: Od osnovne ih se škole priprema da postanu inženjeri umjetne inteligencije i pomažu održivosti

Ponekad će proizvesti štetne upute ili pristran sadržaj ili onaj čiju točnost moramo dodatno provjeriti.

I zbog toga valja biti na oprezu. Prema podacima Eurobarometra iz 2017, 61 posto Europljana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju i robote, ali 88 posto smatra da se njome treba pažljivo upravljati.

Neki je koriste za pogrešne svrhe, drugi kao pomoć u svakodnevici, a treći je se boje, osobito da će zamijeniti neke poslove.

Zasad možemo samo nagađati kakav će razvoj ovog alata umjetne inteligencije biti. Već sada znamo da se stvaraju konkurencije ChatGPT-ju. Ovakvi alati već mijenjaju obrazovni sustav i način rada kod brojnih poslova. Umjetne inteligencije se ne trebamo bojati, već joj se prilagoditi, iskoristiti sve njezine prednosti, a mane poboljšati. Iz dosadašnjeg iskustva vidimo da će se tehnologija koristiti i za loše stvari, ali i tome se odupiremo. Tako će biti, sigurni smo, i s umjetnom inteligencijom.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene