Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠOKANTNA ISPOVIJEST

Hrvatskim vlastima nedostupan silovatelj iz ratnog Vukovara uhvaćen je kamerama Provjerenog. Žrtva ga je prepoznala: "Pitao me jesam li trudna..."

Ispovijest Vukovarke - 1
Ispovijest Vukovarke - 1 Provjereno
Aktualno Galerija Ispovijest Vukovarke - 1 Ispovijest Vukovarke - 1 Foto: Provjereno Ispovijest Vukovarke - 4 Ispovijest Vukovarke - 4 Foto: Provjereno Ispovijest Vukovarke - 3 Ispovijest Vukovarke - 3 Foto: Provjereno Ispovijest Vukovarke - 2 Ispovijest Vukovarke - 2 Foto: Provjereno +6 Ispovijest Vukovarke - 1 Galerija 1/11 >>
Prije nekoliko mjeseci gledatelji su u Provjerenom svjedočili priči o mladoj ženi koja traži svog oca, nestalog 1991. za čiji je nestanak, odgovorno tvrdi, kriv Jovan Radan - tadašnji pripadnik srpske paravojne postrojbe teritorijalne obrane Vukovara.

Gledajući taj prilog, sugovornica iz večerašnjeg priloga prepoznala je, tvrdi, svog silovatelja – tog istog Jovana Radana. Protiv njega je prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuta istraga, međutim kako se nije odazivao na pozive, DORH je istragu prekinuo. Tamo gdje je službena istraga prestala, reporterka Provjerenog Ana Malbaša nastavila je istraživati. Nedostupan hrvatskim vlastima, Jovan Radan uhvaćen je kamerama Provjerenog.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Godine 1991. Vukovarci su u Veleprometu odvajani po nacionalnosti. Srbi ili oni koji su imali rodbinu po Srbiji dobivali su propusnice i spašavali su se iz grada. Ona, kao i druge Hrvatice - bivale su dodjeljivane srpskim civilima kao sluškinje. Dok je čistila i čekala da u praznu kuću na Sajmištu dođu srpski civili, u dvorište kuće ušao je Jovan Radan.

Njega, kaže, nije znala, ali joj je on, nakon što se predstavila, jasno dao do znanja da poznaje roditelje njezina supruga. "Izvadio je i pištolj s kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je jesam li trudna, jer ako jesam, znači nosim ustašu. Rekla sam da nisam trudna. Rekao je da nas sve Hrvatice treba je**ti da rađamo srpsku djecu", prepričava sugovornica razgovor netom prije silovanja te dodaje kako ju je strah potpuno obuzeo: "Niti se ti imaš kome obratit niti možeš vikat. Možeš što god hoćeš, tebi nema spasa. Nema šanse da se oslobodiš niti da on kaže da se predomislio..."

Na pravoslavni Badnjak ekipa Provjerenog, s optužnicama protiv njega u rukama, odlazi pred kuću Jovana Radana tražeći da im kaže istinu o zločinima koje je počinio tijekom rata u Vukovaru. "Vi ne odustajete još od mene da me zaje**vate. Hoćete da vas tužim za uznemiravanje? Još na Badnje veče ste mi došli. Ajde - biži", odbrusio im je Radan demantirajući sve optužnice.

Žrtva silovanja ni tijekom rata, a ni u godinama nakon nije htjela ispričati što joj se dogodilo jer je boravivši u jednom izbjegličkom centru nakon bijega iz Vukovara, slušala strašne osude. "Bolje da šutim. Zašto bi netko na moju muku, na sve što sam prošla da mi još nakalemi, da me proziva da sam se je**la s četnicima. I da sam bila njima ne znam šta", prepričava sugovornica.

Međutim, DORH-u su rekli drugi koji su znali što joj se dogodilo te je pokrenuta istraga prije nekoliko godina. Još 2016. u DORH-u su ispitani svi svjedoci, uključujući i žrtvu, te prikupljeni dokazi. Jovan Radan pobjegao je u Srbiju, ignorira optužnice, negira ratne zločine, šuti kao zaliven o svojoj ulozi u ratu u Vukovaru. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani na kućnu adresu, i istragu je DORH prekinuo.

Ispovijest žrtve silovanja, potragu Ane Malbaše za odgovorima na vratima kuće optuženog Jovana Radana, kao i druga svjedočanstva sugovornika pogledajte u večerašnjoj emisiji Provjerenog od 22:25 na Novoj TV!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene