Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju samo jedna drugu

Spavaju u istom krevetu, a od propuha i zime brane se selotejpom: "Da izađemo iz ove nevolje, iz ovoga zla..."

Aktualno Galerija Nada Bromisa, Dragana Bromisa i Maja Medaković - 1 Nada Bromisa, Dragana Bromisa i Maja Medaković - 1 Foto: Provjereno Nada Bromisa, Dragana Bromisa i Maja Medaković - 2 Nada Bromisa, Dragana Bromisa i Maja Medaković - 2 Foto: Provjereno Nada Bromisa, Dragana Bromisa - 1 Nada Bromisa, Dragana Bromisa - 1 Foto: Provjereno +0 Nada Bromisa, Dragana Bromisa - 2 Galerija 1/4 >>
Dok političarima plaćamo režije, naknadu za odvojeni život, parkinge – Nada i Dragana spavaju u istom krevetu. Jedna su drugoj sve jer susjeda praktički i nema, a protiv raspuknutih zidova i propuha bore se selotejpom. Tražile su drugi smještaj, na koji po zakonu imaju pravo, ali na red nikako ne dolaze. Svoju priču ispričale su reporterki Provjerenog Maji Medaković.

Žene iz ove priče žive tamo gdje ni navigacija ne pomaže puno. Do njih se dolazi kroz šumu i po makadamskom putu punom rupa. Kosna je selo bez gotovo ijednog stanovnika. Nada i Dragana Bromisa ondje su dočekale ekipu Provjerenog.

Nada i Dragana majka su i kći koje žive u kući čiji je strop tek nešto viši od njih samih. Uz peć na toplom, dane provode u prostoriji koja je i kuhinja i dnevna i spavaća soba. Za njih dvije to je jedini dom.

Pročitajte i ovo Provjereno: Predstavnici Hrvatskog veterinarskog instituta pred Antikorupcijskim vijećem - 1 NEVJEROJATNA PRIČA Provjereno istražuje kako je došlo do toga da se državni novac u Hrvatskom veterinarskom institutu tretira kao - vlastiti prihod

Same su i ni na koga se drugog ne mogu osloniti. Susjeda praktički i nema, a za zimu, kaže Dragana, uvijek moraš biti spreman. Žive od 1700 kuna Nadine obiteljske mirovine, a četvrtina ode na režije. Pod krovom koji se jedva drži i ova je inače blaga zima već dovoljno hladna i valja se snaći.

"To sad lijepim jer kroz te puknute, ako je zima, s tavana puše. Tako zaštitim tim selotejpom koji zalijepim", rekla je Dragana i dodala: "Dio drži dulje vrijeme, a dio se odljepljuje, pa ja ponovo odem zalijepiti."

Pročitajte i ovo Ena Friedrich i Josipa Karimović "Nešto što cijeli svijet radi" Skida se za novac na popularnoj platformi: "Počeli smo doslovno s rukicama negdje i onda je započelo onako kako je sada"

Sva sreća, kaže, inače ni ovo malo vode što curi na pipu ne bi imali. Kupaonice nemaju, pa se peru nad lavorom, istim onim u kojem na ruke peru i rublje.

"Možda bih se teško navikla kad bih imala mašinu za pranje ili perilicu za suđe. Ja sam naučila da na ruke i perem. Kad je zima, ne čekamo puno da se gomila. Kad uhvatim vode, odnesem negdje na izvor pa operem dolje", rekla je Dragana reporterki Provjerenog Maji Medaković.

Da je neuredno i prljavo, još se, kaže Dragana, kod njih nije dogodilo. Tako je odgojena pa se u skromnom domu, gdje svega nedostaje, zemljani pod mete svakodnevno.

Ne bježi od rada, ali se boji zbog majke

Ništa se u njihovu kraju generacijama nije mijenjalo, barem ne nabolje. Za vrijeme Domovinskog rata, kaže Dragana, i oni su izbjegli pa se vratili. Vratili su se s nadom da će biti bolje, da će živjeti lakše, svoji na svome. Tu odluku ne bi, kaže, mijenjali, ali sanjali su bolje.

"Kad pogledaš ovakvu situaciju, kao da živimo u nekoj prašumi ili divljini. Niti imaš s kim otići kod nekoga da malo i popričaš. Uvijek si u jednom okruženju, a ništa se čovjek ne ostvaruje dalje", rekla je Dragana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna provjereno na tajnom zadatku Reporterka Provjerenog upisala majku u dom za starije koji ne postoji: "Ti ljudi su bili bez grijanja na minus 10"

Pročitajte i ovo Ilegalni starački dom - 1 izmjestit će štićenike? Nakon otkrića Provjerenog inspekcija ekspresno stigla u ilegalni dom. Bivše djelatnice otkrile šokantne detalje: ''Ljude sam prala vodom iz džezve"

Završila je osam razreda osnovne škole. Radila tek povremeno, posljednjih godina u javnim radovima. Za mirovinu nema dovoljno staža, a novog posla nema. Što će biti s njom kad joj jednog dana majka umre, kaže da se boji i razmišljati. I ovako bude i težih i gladnijih dana, ali dok je Nadine mirovine, bar na nešto mogu računati. Htjela bi raditi jer od posla, kaže, ne bježi, kao ni od odgovornosti prema majci od 85 godina.

"Hoće li se srušiti? Hoće li joj pozliti? To su varljivi momenti da čovjek ne zna u času što se može promijeniti", rekla je Dragana.

Imaju pravo na smještaj, ali ne dolaze na red

Iako žive skromno, nisu bez nade jer imaju pravo na nužni smještaj od države.

"Da izađemo iz ove nevolje, iz ovoga zla. Ne tražim ja da to bude ogromno, samo da imamo taj neki ležaj ili kupatilo ili te najosnovnije stvari", rekla je Dragana.

Gledaju i čekaju godinama. Uvijek stoje u redu, ali nikada da na red dođu. Nažalost, kaže načelnik Općine Dvor, nisu jedine.

"Uvijek se nađu na sredini liste za dodjelu stanova zato što su samo dva člana, a obitelji s većim brojem ih preteknu. Takvi slučajevi, koji trebaju hitno stambeno zbrinjavanje i koji žive u takvim uvjetima kao što oni žive, oni bi trebali ići po posebnoj proceduri kao što su kadrovski stanovi", rekao je načelnik Nikola Arbutina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ukrajina - 4 KRIZA NA ISTOKU Predsjednik jedno, premijer drugo: Jesu li to ozbiljna neslaganja oko vanjske politike ili igrokaz kojim se skreće pozornost s važnih pitanja?

Pročitajte i ovo Provjereno: Mila Šajatović - 3 "KRALJICA UNA" Semogodišnjoj Mili rekli su da je neizlječivo bolesna, ali njezina liječnica sada je potvrdila ono što su Milini roditelji nekad mogli samo sanjati

Ruke su mu, dodaje, svezane jer Općina svojih stanova nema. Još 2003. svi su oni predani u nadležnost države, a ni situacija s potresom Nadi i Dragani ne ide u prilog. Kuća je potres izdržala, ali ni Dragana ni Nada ne znaju hoće li dočekati kraj zime. Nada od svojega doma boljeg ne zna, ali ni njezin optimizam nije neiscrpan.

"Takav je, kakav je. Nije tu loše, ali kuća je tu odavno, još od davnih dana", rekla je.

Kuća je to blatnih zidova, sa zemljom pod nogama umjesto toplih tepiha, uz peć i s krevetom za jednu osobu na kojem snove o boljem životu sanjaju njih dvije. Dragana i Nada, čini se, zaboravljene su od svih, ali ipak vjeruju u bolje sutra.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene