Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

"KRALJICA UNA"

Semogodišnjoj Mili rekli su da je neizlječivo bolesna, ali njezina liječnica sada je potvrdila ono što su Milini roditelji nekad mogli samo sanjati

Aktualno Galerija Provjereno: Mila Šajatović - 3 Provjereno: Mila Šajatović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mila Šajatović - 4 Provjereno: Mila Šajatović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mila Šajatović - 5 Provjereno: Mila Šajatović - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mila Šajatović - 1 Provjereno: Mila Šajatović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Mila Šajatović - 7 Galerija 1/7 >>
Jednoga dana bit će dizajnerica i živjeti u New Yorku. Ima sedam godina, predstavnica je u učeničkom vijeću, nastupa, snima spotove, ide na glazbenu radionicu. Njezino ime je Mila i godinama prima Spinrazu. Priču donosi reporterka Provjerenog Maja Medaković.

Sedmogodišnja Mila prima Spinrazu - lijek zbog kojeg su roditelji djece sa spinalnom mišićnom atrofijom godinama prosvjedovali, molili i tražili da se stavi na listu HZZO-a. I uspjeli su. Taj skupi lijek je i na lice kraljice Mile donio osmijeh - koji nema cijenu!

Kad se igra Uno, kod Šajatovića nema labavo. Mama Biljana ovaj je put sretne ruke, barem ako pitate sedmogodišnju Milu, koja se u ovu, kako kaže, ozbiljnu kartašku igru zaljubila na prvi pogled.

"To je bilo za ovaj Božić, to mi je donio Djed Mraz. I sad sam to naučila i sad sam u ovoj kući kraljica Una. Najbolje igram Uno", komentirala je sedmogodišnja Mila Šajatović.

S kartama koje ti život dodijeli jedino to i možeš. Odigrati najbolje što znaš. Upravo tako posljednjih sedam godina igraju i oni.

"Svi mi mislimo da je genetika. Znači, dijete će naslijediti mamine oči, tatinu kosu. Hod će biti takav – na mamu ili tatu, ili građa tijela. Uopće nismo razmišljali da je genetika stvarno komplicirana i da je tako duboka, i da može napraviti puno velikih problema", komentirala je Biljana Šajatović, Milina mama.

Genetska bolest za koju nema lijeka

Donijeti dijagnozu i bolest za koju do tada nisu ni znali da postoji. Spinalnu mišićnu atrofiju, i to najteži Tip 1, genetski nasljednu bolest s kojom niti jedno dijete ne doživi četvrti rođendan.

"Nema lijeka, da odemo doma i da volimo svoje dijete. Mislim, kad ti to netko kaže, tebi je – nema mi smisla život. Znači, do jučer sam imala bebu koja je lijena, neće se okretati, a danas imam dijete koje je smrtno bolesno. A za tu bolest lijeka nema", dodala je Biljana.

Mila je rasla, a s njom i njihove brige. No, onda se ukazala nada - lijek Spinraza. Ukupno 640.000 kuna skupa šansa za život koju bi Mila trebala primati svaka četiri mjeseca do kraja života. Ta je nada postojala, ali kao da i nije. Jer lijek je u Hrvatskoj bio nedostupan.

"To su bili, ja bih rekla, trenuci kao nekakvog, blago rečeno, ludila", opisala je Milina mama.

Kraljica Una već je četiri godine kraljica i na zagrebačkom Rebru, gdje je, kaže, jako dobro znaju. Kako i ne bi, jer Mila je bila peto dijete u Hrvatskoj kojem je odobrena Spinraza. Na pitanje je li je strah odgovara: "Ne, hrabra sam."

Njezina liječnica, profesorica Nina Barišić, potvrdila je za Provjereno ono o čemu su, kada su tek saznali dijagnozu, Milini roditelji mogli samo sanjati. Progresija bolesti je zaustavljena. I ne samo to.

"Mila je usvojila ono što u Tipu 1 nije moguće. Usvojila je sposobnost kontrole glave, uspostavila je veću funkciju i bolju funkciju mišića šake i distalnih mišića skupina podlaktice, što je važno i za kvalitetu života i za njezino akademsko napredovanje kasnije", rekla je Barišić.

Veliki planovi

Svaka dva tjedna Mila ide kod logopeda, a i morala bi, skromno priznaje, malo bolje naučiti i engleski. Jer ova cura ima ambiciozne planove.

"Biti pjevačica. Manekenka i modna kreatorica. I želim živjeti u New Yorku i biti poznata zvijezda", rekla je odlučno Mila.

  Pročitajte i ovo Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr) stala na noge u javljanju uživo Kristinine suze dirnule su cijelu Hrvatsku, a danas ne skida osmijeh s lica: "Mislim da me još super stvari čeka u budućnosti"

Pročitajte i ovo Mate nakon primanja lijeka (Foto: Privatni album) Sad su na redu crtići San je postao stvarnost! Mate je prvo dijete na respiratoru koje je dobilo Spinrazu: "Mama, bio sam hrabar"

Gužva i društvo su ono u čemu Mila najviše uživa te voli ići u školu. U razredu su je izabrali za predstavnicu u učeničkom vijeću.

"To je ono dječje. Kad bi svi mi ostali takvi... Znači, oni ne vide u njoj neki nedostatak. Oni nju vide ravnopravno", izjavila je Biljana Šajatović.

A njima, kao roditeljima, više od toga ne treba ništa. Ponosni su, kažu, na nju, ali i sretni uz kakvu djecu odrasta njihovo dijete. Seki Anji i bratu Marku postala je uzor i šef. Prijateljima u školi glas i netko tko će se boriti za njihova prava. Liječnicima potvrda da toliko željeni lijek djeluje. Svima koji je upoznaju razlog za osmijeh. A sebi? Sebi je ostala vjerna. Zadovoljna i sretna. Sigurna da ne bi ništa mijenjala.

"Ništa. Ne. Sve sam dobro rekla", poručila je djevojčica Mila.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene