Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moždani udar pogađa sve mlađe

Vodio je kćer u šetnju, a onda se srušio na stubištu: "Nisam znao što je, bojao sam se samo da ne umrem pred njom"

Aktualno Galerija Vanja Krnić - 1 Vanja Krnić - 1 Foto: Provjereno Tonka Jerković Tonka Jerković Foto: Provjereno Maja Medaković i Tonka Jerković Maja Medaković i Tonka Jerković Foto: Provjereno +0 Vanja Krnić - 2 Galerija 1/4 >>
Od moždanog udara u Hrvatskoj na dan umre 18 osoba i glavni je uzrok invaliditeta u našoj zemlji. Ne pogađa samo starije i može se dogoditi svakome, pa i djetetu od pet i pol godina. Točno toliko imala je Tonka kada je doživjela svoj prvi moždani, a sa sedam je preživjela drugi. Vanja je pak imao 29, bio potpuno zdrav i u punoj snazi, a nakon toga je morao učiti ponovno hodati i govoriti.

Vanja Krnić je prije punih 12 godina, kada je kao 29-godišnjak u naponu snage, doživio ono za što je mislio da se događa samo starijim osobama – moždani udar.

"Imate osjećaj da gubite život. To je gadan osjećaj. Čekate tunel, a tunela nema. Tunel i svjetlo čekate, ali ništa od toga nije bilo. Samo mrak", ispričao je.

Prvi moždani udar doživio je na stubištu svoje zgrade, vodeći stariju kćer u šetnju. "Nisam znao što mi je bilo. Nisam mogao gutati. Bojao sam se samo da ne umrem pred kćeri. Uplašila se jako, ona je išla u peti razred", rekao je.

Pročitajte i ovo Migranti - 3 ''Tragedija hrvatskog pravosuđa'' Naš sud sve je odbacio, dok je europski dosudio – krivi ste! Slučaj malene Madine dobiva rasplet: ''Njezina smrt je danak nefunkcioniranja pravosuđa''

Bio je potpuno zdrav i nije bilo nikakvih znakova upozorenja. Mjesec dana prije postao je tata još jednoj djevojčici. Završio je u bolnici, ali mu je, kaže, stanje bilo relativno dobro. Mogao je hodati i govoriti.

"Nisam mogao kap vode popiti. Dobio sam sondu, kinesku, u nos", prisjetio se.

Dobio je i, tvrdi, pogrešnu dijagnozu. U slavonskobrodskoj bolnici liječili su ga od tuberkuloze, a onda se nekoliko tjedana nakon prvog, kako kaže Vanja, dogodilo još jedno resetiranje sustava.

"Drugi udar se događa u kolima hitne pomoći, a taj je bio puno gori. Taj me oduzeo totalno, cijelu lijevu stranu", rekao je.

Pročitajte i ovo Marko Babić i Nastasja Nedimović Nisu se predali strahu Oni su objavili rat raku i postali inspiracija drugima: "Nisam mislio da ću biti Tonkina beba ćelavica"

Tog se događaja prisjetila i njegova majka Jadranka Krnić: "Najteže mi je bilo kad nismo znali hoće li uopće ostati živ. Rekli su u Zagrebu da su iz Broda poslali napola mrtvog čovjeka. To mi je bilo najteže."

Osjećaj je to kojeg se svaki roditelji boji, a kojeg su Vedran i njegova supruga Ivana nažalost jako dobro upoznali.

"Ako kažem da nam se srušio cijeli svijet, mislim da sam preblagi izraz upotrijebio", kaže tata Vedran.

Sa sedam godina već preživjela dva moždana

Tonka ima četrnaest godina i njezin tata Vedran kaže da je najstrpljivije dijete koje čovjek može zamisliti. U gipsu, doslovno od malog nožnog prsta pa do struka, izdržala je već puna tri mjeseca i mora još toliko. 

Da će im se život okrenuti naglavačke, prije osam godina nisu mogli ni sanjati. Bio je vruć ljetni dan i njihova se Tonka s drugom djecom igrala na ulici, ali se ubrzo počela žaliti na glavobolju i vrtoglavicu. Mislili su da je zbog umora i vrućine, ali ubrzo su stvari postale ozbiljne.

"Čim sam ja vidio obješenu usnicu, meni je sve bilo jasno. Odmah su nas primili: magnetska, CT, ne znam što su sve napravili i definitivno dijagnosticirali moždani udar", rekao je Tonkin tata Vedran Jerković.

Pročitajte i ovo Damir na mjestu gdje je poginuo njegov sin Dorian Smrtonosne zamke Zašto jedan izgubljeni život nije bio dovoljan? ''Srce me boli od toga, zaista boli unutra"

Bilo je to nešto što, kaže, kao roditelji uopće nije mogao pojmiti. Da je njegova, do tada potpuno zdrava petogodišnjakinja, završila na intenzivnoj s tako ozbiljnom dijagnozom.

"Moždani udari se mogu dogoditi već kod novorođenčadi. U prvih mjesec dana su relativno česti. Ne česti, nego relativno česti s obzirom na broj novorođene djece. Kasnije, poslije desete godine života, postaju opet češćima. Različiti su uzroci kod različite životne dobi tako da se kod ovih najmlađih najčešće radi o prirođenim deformacijama krvnih žila u glavi", rekao je neurolog Branko Malojčić s Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

Iako je došao kao veliki šok, Tonka se nakon moždanog udara relativno dobro oporavila. Lijeva ruka ipak je stradala.

"Ona bi nju sebi ispravljala, našla sebi u tom svom mikrosvijetu način kako funkcionirati. Dešnjak je inače pa u školi nije bilo problema ni s pisanjem ni s crtanjem", rekao je Vedran.

Pročitajte i ovo Provjereno: Vlada Andreja Plenkovića - 1 U 5 godina 7 ministara "Ne dao Bog da te Plenković brani": Loše kadroviranje premijera i afere ministara doveli do okretanja leđa

Prve jeseni nakon moždanog je redovno krenula u školu i život su nastavili normalno. Onda je, dvije godine nakon prvog, Tonka doživjela i drugi moždani udar.

"Došao sam tamo u našu spavaću sobu Tonka je meni prvo izgledala kao da ima epileptični napad jer se sva nekako tresla i grčila. Čak je drugi bio nešto slabiji, a ostavio je puno teže posljedice", ispričao je Vedran.

Drugi uzrok smrtnosti u svijetu

Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti u svijetu. I dok se zbog dobre preventive on sve manje događa starijima, zbog načina života, kaže profesor Malojčić, moždani udar sve češće pogađa mlade ljude.

"Sve veći značaj imaju čimbenici rizika specifični za tu životnu dob kao što su, recimo, pušenje, konzumacija alkohola u mlađoj životnoj dobi, konzumacija droga i slično", rekao je Malojčić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Banovina nakon potresa - 4 PROVJERENO DONOSI Slučaj Banovina: Dali smo puste milijune, a nije izgrađena nijedna kuća. Slijedi i nova katastrofa

Puno sjedenja, ali i trzajne ozljede u prometnim nesrećama ili prilikom bavljenja sportom nerijetko su okidač. Većinu moždanih udara čine oni ishemijski, nastali zbog začepljenja krvnih žila u mozgu, odnosno ugrušaka. Manji dio čine hemoragijski, koji nastaju kada u mozgu dođe do puknuća krvne žile, tj. izljeva krvi u mozak.

"Krvarenja su opasnija. Ona su obično poveziva s puno bržim porastom toga tlaka u glavi. Krvarenja, posebno ukoliko dolazi do pucanja u arterijskom dijelu cirkulacije, znači brzu progresiju volumena tog krvarenja i najčešće su povezana sa smrtonosnim ishodom", objasnio je Malojčić.

Upravo je takav, hemoragijski, bio Vanjin drugi moždani udar. Imao je sreće, kaže, da je uopće preživio, ali posljedice su bile katastrofalne.

"Kao da izgubite tijelo svoje. Kao da vas netko ostavi u ormar i zaključa ga", rekao je Vanja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Deda Ivek - 3 nakon priloga u provjerenom Da ti srce pukne: Prvašići pripremili iznenađenje dedi Iveku - ''Vidim da nisam odbačen''

Dulje od dvije godine nije mogao gutati. Hranio se na PEG, cjevčicu direktno spojenu na trbuh. S 29 godina ponovno je učio hodati, govoriti, pisati. S okolinom je komunicirao pomoću bilježnice, a onda ju je zamijenio laptopom. S tri prsta desne ruke natipkao je knjigu o svemu što je prošao. Vodi blog i želi osnovati udrugu.

"Ne mogu ni plakat kad mi ne radi oko. Moram suze kapati ako plačem kad gledam serije španjolske", rekao je te dodao da ga humor nije napustio: "Ne! To se još ojačalo."

Nije se, kaže mama Jadranka, predao očaju, ali se promijenio i lakše plane: "Najteže je raspoznati sebe i novog sebe upoznati. To je najteže od svega", rekla je.

Moraju se boriti i protiv birokracije

Jedino teže od života nakon moždanog udara moglo biti gledati vlastito dijete u toj situaciji. Kao roditelj, možeš se jedino boriti, često i protiv birokracije.

"Imate dijete kojemu jezik visi van. Hrani se na sondu, ne može žvakati, gutati, govoriti, a zakonodavac vam je propisao i zapravo tretira to u tako teškoj situaciji jednako kao dijete koje ne može izgovoriti 'r' ili 'č'. 45 minuta tjedno logopedske terapije na Goljaku. To vam je zapravo kao da gori cijeli ovaj kvart, a vi i ja sa šalicom polijevamo vodom i gasimo požar", rekao je Vedran.

Većinu onoga što je Tonki potrebno sami financiraju. Kuća im je već odavno pod hipotekom. Koliko su novca, između ostalog,a dali za njezinu robotsku terapiju, više ni ne broje. I ne žale jer je nakon nje Tonka hodala.

"Kad imate ovako teški moždani udar kao što je imala Tonka, oni su vam svi jako zgrčeni. Ako nemate pravilnu rehabilitaciju, te sile i ta energija negdje se mora manifestirati u tijelu. Kuk je najveći zglob u tijelu i u pravilu se onda događa da ta energija ode na kuk. S obzirom na koronu, Tonka nažalost prošle godine nije mogla imati rehabilitaciju kakvu je trebala", rekao je Vedran.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv COVID potvrda - 1 Tko kaže što... Nove podjele u Hrvatskoj: ''Nadala sam se da sam pozitivna da mi se cijela država skine s k**** na pola godine''

Stanje joj se pogoršalo, bolove više nije mogla trpjeti. Operacija je bila jedina opcija.

Usprkos svemu, Tonka je tipična tinejdžerica već točno zna da želi biti učiteljica. Vanji je sve lakše uz njegove kćeri. Starija Hana je studentica ekonomije, a mlađa voli šah. Malo je sporiji, šali se, ali i da nije tako, Tea bi ga vjerojatno pobijedila.

Kako prepoznati moždani udar?

Oduzetost ili gubitak snage jedne strane tijela, otežan ili nerazumljiv govor, gubitak vida na jednom oku, vrtoglavica, gubitak ravnoteže. Sve su to simptomi moždanog udara koje, kaže profesor Malojčić, ne smijemo ignorirati i pomoć moramo potražiti odmah.

"U svakoj sekundi tijekom moždanog udara stradava negdje oko 300.000 moždanih stanica. Mi ih imamo jako puno, stotinjak milijardi, pa se tih 300.000 može činiti zanemarivi mali dio. Ipak, nikada ne znate koliko je baš tih 300.000 bilo smješteno ne nekom kritičnom dijelu u mozgu", objasnio je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nestali - 2 Zašto se slučaj ne pomiče? Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, a onaj koji ga je odveo krije se u Srbiji: Vučić reporterki Provjerenog tvrdi da će se osobno angažirati oko ovog slučaja

Svaka četvrta osoba koja danas ima više od 25 godina tijekom života doživjet će moždani udar. Čak četiri od pet moždanih udara, kaže struka, moguće je spriječiti promjenom životnih navika i redovitim kontrolama. Može se dogoditi svakome, bez obzira na godine.

Oporavak nije lak ni brz, ali nije nemoguć. Pokazuje to Vanja, a pokazat će, tvrde Jerkovići, i njihova Tonka. U to nimalo ne sumnjaju.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene