Liječnik obiteljske medicine Hrvoje Jurlina moždani udar doživio je prije četiri godine. Imao je je tada 39 godina.

Galerija


Dr. Hrvoje Jurlina je s 39 godina osjetio jaku glavobolju. Ukočilo ga je. Da nije liječnik, vjerojatno ne bi ni posumnjao na moždani.

Vezani članci Sharon Stone (Foto: Profimedia) Može li vratiti staru slavu? Bila je seks-bomba Hollywooda, koji ju je odbacio nakon zdravstvenih problema Dubravka i Tony Cetinski (Foto: Instagram) Cetinski se oglasio nakon što mu je supruga završila u bolnici: "Ona je stabilno, hvala na molitvama"

''Nikakvog upozorenja nije bilo. Inače imam niski tlak, nemam masnoće u krvi, bavim se sportom, aktivan sam. Jedino što se može povezivati s tim moždanim udarom je stres, konkretno stres na poslu koji se događao u ta tri tjedna prije moždanog udara. U tom razdoblju sam mijenjao kolegicu koja je bila na godišnjem. U ambulanti je bilo i 160 ljudi na dan. Moždani udar sam doživio dan prije godišnjeg odmora'', priča dr. Jurlina.

Svaka minuta znači puno. Uz najmodernije zahvate koji se izvode i u Hrvatskoj može se bitno utjecati na ishod.

''Trenutak kad se to dogodilo, mislio sam da su mišići na vratu, da sam malo krivo okrenuo vrat. Ta glavobolja je rasla i rasla i došlo je do iskrvavljenja u kralješnicu gdje je došlo do betoniranja kralješnice. Bio sam potpuno ukočen. Tad sam već znao da je to moždani udar, ali je do tada već prošlo 24 sata. Sjeo sam u auto i sam se dovezao u Vinogradsku bolnicu na pregled. Da nisam bio liječnik ne bih to prepoznao, nego bih najvjerojatnije ležao u krevetu i mislio da moram odmoriti, pet dana će proći, pa će biti bolje'', kaže dr. Jurlina.

U Hrvatskoj se na godinu od moždanog udara liječi između 12 i 13 tisuća osoba. Prošle godine ih je preminulo više od 6000. Nažalost, obolijevaju i sve mlađi. Dr. Jurlina kaže da je nakon ovakvih zdravstvenih problema važno vratiti se u rutinu.

''Ležao sam na intenzivnoj neurologiji 16 dana i još tri dana u običnom odjelu. Prvo što sam pitao doktoricu na viziti ujutro, kad se mogu vratiti na posao. Ona je rekla šest, devet mjeseci do godinu i pol dana. U roku tri mjeseca sam se vratio na posao. Upravo su mi ta tri mjeseca bila najteža u životu. Doma ste, nemate što raditi, trebate mirovati i baviti se apsolutno ničim. Svjetlo ti smeta, kompjuter ti smeta, televizija smeta, ne možete čitati. Vi ste budni, ali ne smijete ništa raditi. Nakon drugog kontrolnog pregleda sam s doktorom došao do zaključka da bih se mogao vratiti na posao. I od tada radim svaki dan. To je važna poruka. Moždani udar kao moždani udar, ako imate i ako se možete vratiti u svakodnevni život, za vas je bolje da se vratite svakodnevnom životu, da ne razvijete paranoju. Ako vi razmišljate o svojoj bolesti i svom stanju , bit će vam se užasno teško vratiti u normalni tok'', zaključuje dr. Jurlina.