Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras od 22:30 na Novoj TV

Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa

Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 2
Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 6 Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 6 Foto: Provjereno Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 5 Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 4 Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno +4 Provjereno ekskluzivno u posjedu kaznene prijave podnesene protiv bivše uprave Croatia Airlinesa (Foto: Provjereno) - 2 Galerija 1/9 >>
Prijava je podnesena zbog posla sklopljenog s američkom kompanijom koji je domaću aviokompaniju stajao milijune.

Bivša uprava Croatia Airlinesa, na čelu s Krešimirom Kučkom i Zlatkom Šircem, 2015. godine podnijela je kaznenu prijavu protiv prijašnje uprave kompanije za izvlačenje novca.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Provjereno je u ekskluzivnom posjedu prijave u kojoj se navode štetni ugovori koje je nacionalna aviokompanija sklapala s američkom tvrtkom Networld Communication kako bi njezini agenti za nju prodavali karte – po prevelikoj proviziji. Prema spomenutim ugovorima, koji su sklapani od kolovoza 2006. do kolovoza 2013., Croatia Airlines oštećena je za čak 10 milijuna i 800.000 američkih dolara, ustanovio je to i financijski vještak Zrinko Ručević, čije je mišljenje priloženo kao dokaz kaznenoj prijavi.

„S obzirom na to da Croatia Airlines nije imala direktno letove na New York, putnik bi putovao primjerice na relaciji Zagreb - Frankfurt, a zatim iz Frankfurta do New Yorka s nekim drugim prijevoznikom. Od prodajne cijene karte, recimo da je ona bila 1000 dolara, Croatia Airlinesu na liniji Zagreb - Frankfurt pripalo bi negdje po 150 dolara od tih 1000 dolara. Provizija agentu u Americi bila je šest posto u odnosu na ukupnu cijenu karte, 6 posto od 1000 dolara, a ne 6 posto od 150 dolara, koliko je pripadalo Croatia Airlinesu“, objasnio je za Provjereno Zlatko Širac, bivši član Uprave Croatia Airlinesa.

„Kad se uočila ta nepravilnost, jednostavno se pokušalo najprije da se to smanji, da se dovede u neku prihvatljivu mjeru“, kaže Krešimir Kučko, bivši predsjednik Uprave.

Širac tvrdi i kako su tražili promjenu osnovice po kojoj se računa provizija, no Amerikanci to obijaju i nakon što Croatia Airlines raskida ugovor, tuže kompaniju. Umjesto u zagrebu na Trgovačkom sudu, pokreće se proces u New Yerseyju, gdje je i sjedište američke tvrtke koja je iskoristila činjenicu da u ugovorima ne piše da je u slučaju tužbe nadležan isključivo naš sud.

„Na jednom od tih razgovora koje smo imali, gdje su bili naši odvjetnici i njihovi odvjetnici, jednostavno – Sorry, bad deal for Croatia Airlines. Nije vas nitko prisiljavao na to“, prisjeća se Širac.

Nitko nije prisilio, kako kaže, ali netko jest potpisao takve ugovore – tadašnji direktori prodaje, ali ne osobno predsjednici uprava.

Čija se imena spominju u dokumentu te što na sve to kaže tadašnji čelnik kompanije Ivan Mišetić, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:30.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene