Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskrs na putovanju

5 destinacija sa zanimljivim običajima koje morate posjetiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskrsni blagdani samo što nisu stigli i dok se jedni pripremaju na put kako bi ih proveli s obitelji, drugi razmišljaju o tome kako da izbjegnu naporne kućanske poslove koji ih očekuju.

Iako uživaju u tradicionalnom obiteljskom okupljanju i običajima koje Uskrs nosi, posljednji duži praznici prije ljeta mame na obiteljsko putovanje koje se ne propušta. Neki već uobičajeno uskršnje blagdane provode u drugim državama ili gradovima gdje upoznaju drugačije kulture i običaje, isprobavaju razne delicije i u potpunosti uživaju s najmilijima. Uvedite novu tradiciju u vašoj obitelji i odvažite se na opušteno putovanje. Donosimo vam nekoliko europskih destinacija s najzanimljivijim uskrsnim običajima koje morate posjetiti.

Francuska


Za uskrsne blagdane svakako ćete se nauživati jaja. Kuhana i obojana, nekad i ukomponirana u kruh, naći će se skoro na svakom blagdanskom stolu kao simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Ako ih zaista volite, u vrijeme Uskrsa morate se naći u Hauxu na jugozapadu Francuske. U gradiću koji broji manje od 800 stanovnika, na glavnom trgu, radi se ogroman omlet od čak 4 i pol tisuće jaja koji može nahraniti i do tisuću posjetitelja. Ovaj običaj ukorijenio se još iz doba Napoleona kada je slavni vojskovođa putovao sa svojom vojskom jugom Francuske i zastao u ovom malom gradiću te pojeo omlet. Toliko mu se svidio da je sljedeći dan zatražio od mještana da skupe sva svoja jaja i naprave veliki omlet za njegovu vojsku.

Mađarska
 

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Andrej Plenković Stigao odgovor Plenković: "Milanović je potpuno irelevantan"

Odlučite li se nadolazeće blagdane provesti u susjedstvu, mogli bi se kući vratiti namirisani. 'Prskanje' je popularan običaj koji Mađari njeguju na uskrsni ponedjeljak, kada mladići zaigrano prskaju parfemom ili vodom mlade djevojke i traže ih poljubac. Ova možebitna ljubavna avantura sa susjedom opravdana je vjerovanjem da se njome sklanja sve staro i bolesno te kreće u novi život jer voda pročišćuje, zacjeljuje i potiče plodnost.

Grčka

Zamislite samo; prekrasan je sunčan dan, šećete Atenom, razgledavate grad i odjednom vam na glavu sleti tava. Da, dobro ste pročitali. Radi se o grčkom uskrsnom običaju koji se prakticira u jutarnjim satima na Veliku subotu. Stoga savjetujemo oprez, ako se tada nađete u šetnji ulicama i preporučujemo da se pridružite bacanju tava i lonaca s prozora jer navodno djeluje terapeutski. Jedni kažu da ovaj neobičan običaj pozdravlja proljeće jer simbolizira nove usjeve koji će se naći u novim loncima. Drugi pak smatraju da potječe od mletačkog novogodišnjeg običaja bacanja starih predmeta.

Češka

Neobični običaj u Češkoj dočekat će vas na Uskrsni ponedjeljak. Muškarci pletu bič od vrbinih grana koji potom ukrašavaju šarenim vrpcama i njima udaraju žene. No samo lagano, sve radi dobre zabave i bez nanošenja boli, nadamo se. Legenda kaže da je vrba prvo drvo koje procvjeta u proljeće, pa bi grane na ženu trebale prenositi vitalnost i plodnost.

Hrvatska

Bojanje jaja, paljenje uskršnjeg krijesa, vuzmenke, i seoska olimpijada uz igre na otvorenome, samo su dio tradicionalne proslave Uskrsa u Međimurju, a u svemu se možete okušati u Termama Sveti Martin koje nude posebni uskrsni paket za cijelu obitelj. Ove godine umjesto u kuhinji, blagdane provedite s obitelji u četverodnevnom odmoru koji uključuje zabavne izlete i uskršnje radionice, a sve to popraćeno bogatim izborom lokalno pripremljenih specijaliteta u kojima možete uživati tijekom cijelog boravka.

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene