Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rekordan broj mrtvih posljednjih dana na hrvatskim prometnicama potaknuo je studente Prometnog fakulteta da i ove godine sudjeluju u Europskoj noći bez nesreća.


Ispred noćnih klubova studenti Prometnog fakulteta organizirali su dobrovoljno alkotestiranje za mlade vozače. Istodobno je i policija pojačala patrole na cestama.

Vezani članci Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri Svjetla na automobilima - 5 Vozači, oprez! Od danas važna promjena u prometu, ako na to zaboravite kazna baš nije zanemariva

Dobrovoljno alkotestiranje provodilo se u subotu navečer ispred 300-tinjak noćnih klubova diljem Hrvatske, u sklopu Europske noći bez nesreća. "U zadnje vrijeme slušamo puno o prometnim nesrećama u Hrvatskoj i ovim želimo podsjetiti mlade vozače da ne piju dok voze, jer čuvajte sebe, svoje živote i živote drugih osoba", poručila je volonterka Maja Landeka.

Prema statistikama, svaka peta nesreća u kojoj je poginula neka osoba skrivljena je od strane vozača koji je bio pod utjecajem alkohola. Ove godine, statistika je nešto bolja nego lani - u prometnim nesrećama, u prvih 10 mjeseci, smrtno su stradale 34 osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine. Također, u zadnjih 10 godina smanjio se broj poginulih u prometnim nesrećama.

"Poručio bih vozačima da pripaze radi sebe i radi drugih sudionika u prometu, poruka je vrlo jednostavna - poštujte prometne propise, nemojte prekoračivat brzinu, odnosno nemojte konzumirati alkohol prije vožnje i za vrijeme same vožnje", kaže Josip Mataija iz Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Pridržavaju li se vozači pravila, policija ovih dana pojačano provjerava. Na cestama je velik broj patrola i policijskih službenika, a najstrože se kažnjavaju oni koji piju i voze. "Već oko 0.3, 0.4 (promila) javljaju se promjene u ponašanju, ustvari one neke kočnice se oslobađaju ali nažalost, usporavaju se reakcije vozača na opasnu situaciju", ističe Milan Panjić iz udruge Sigurnost u prometu.

Jednostavan recept kojeg bi se svaki odgovoran vozač morao pridržavati glasi - ako piješ, ne vozi.