Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirali studenti

PROVEDENO VELIKO DOBROVOLJNO ALKOTESTIRANJE VOZAČA Evo što smo zatekli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekordan broj mrtvih posljednjih dana na hrvatskim prometnicama potaknuo je studente Prometnog fakulteta da i ove godine sudjeluju u Europskoj noći bez nesreća.

Ispred noćnih klubova studenti Prometnog fakulteta organizirali su dobrovoljno alkotestiranje za mlade vozače. Istodobno je i policija pojačala patrole na cestama.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

Dobrovoljno alkotestiranje provodilo se u subotu navečer ispred 300-tinjak noćnih klubova diljem Hrvatske, u sklopu Europske noći bez nesreća. "U zadnje vrijeme slušamo puno o prometnim nesrećama u Hrvatskoj i ovim želimo podsjetiti mlade vozače da ne piju dok voze, jer čuvajte sebe, svoje živote i živote drugih osoba", poručila je volonterka Maja Landeka.

Prema statistikama, svaka peta nesreća u kojoj je poginula neka osoba skrivljena je od strane vozača koji je bio pod utjecajem alkohola. Ove godine, statistika je nešto bolja nego lani - u prometnim nesrećama, u prvih 10 mjeseci, smrtno su stradale 34 osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine. Također, u zadnjih 10 godina smanjio se broj poginulih u prometnim nesrećama.

"Poručio bih vozačima da pripaze radi sebe i radi drugih sudionika u prometu, poruka je vrlo jednostavna - poštujte prometne propise, nemojte prekoračivat brzinu, odnosno nemojte konzumirati alkohol prije vožnje i za vrijeme same vožnje", kaže Josip Mataija iz Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Pridržavaju li se vozači pravila, policija ovih dana pojačano provjerava. Na cestama je velik broj patrola i policijskih službenika, a najstrože se kažnjavaju oni koji piju i voze. "Već oko 0.3, 0.4 (promila) javljaju se promjene u ponašanju, ustvari one neke kočnice se oslobađaju ali nažalost, usporavaju se reakcije vozača na opasnu situaciju", ističe Milan Panjić iz udruge Sigurnost u prometu.

Jednostavan recept kojeg bi se svaki odgovoran vozač morao pridržavati glasi - ako piješ, ne vozi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene