Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kontra sili, kontra mraku"

Prosvjedni eko-piknik kod Hrvaca protiv termoelektrane na Perući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednim eko-piknikom pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku" održanom u nedjelju u naselju Rumin Panj kod Hrvaca, više stotina nazočnih izrazilo je svoje protivljenje izgradnji termoelektrana na Perući, a pročitana je i Deklaracija o vodama kojom se traži da se pitka voda u Hrvatskoj zaštiti Ustavom.

Inicijativa "Javno je dobro" deklaracijom traži zaštitu općih i javnih dobara te transparentnost odlučivanja o njima, uključenost građana u sve procese donošenja odluka odnosno dosljedno poštivanje demokratskih procedura i prava.

Pročitajte i ovo Tragedija na Cetini - 3 Proglašen Dan žalosti Hladna Cetina dječju igru u trenu pretvorila u tragediju: Mještani u šoku nakon smrti 13-godišnjakinje Tonči Musulin, predstavnik izvođeča radova Za Dnevnik Nove TV Predstavnik izvođača radova o spajanju mosta iznad Cetine: "Nažalost, bili smo često predmet ismijavanja"

Deklaraciju je dosad potpisalo 14 udruga iz cijele Hrvatske.

Za javna dobra od strateškog nacionalnog interesa gdje su već vidljive granice ugroze tražit ćemo izvanredne političke mjere i boriti se protiv rasprodaje tih dobara svim sredstvima, uključujući bojkot i protivljenje zakonima i projektima koji uzurpiraju javno dobro, poručuje se u deklaraciji.

Peticiju je dosad potpisalo 20.000 građana

Inicijator peticije protiv gradnje termoelektrane na Perući Ante Janković izvijestio je da je tu inicijativu dosad potpisalo više od 20.000 građana te naglasio da se prosvjedima i drugim aktivnostima protiv gradnje termoelektrane ne želi rušiti ustavni poredak nego pozvati nadležne da se poštuju postojeći zakonski propisi.

"Jednako tako, pozivamo našu državu da donese zakone o pitkim vodama i kršu te zakon o ekološkoj državi Hrvatskoj," istaknuo je Janković.

Po njegovim riječima, izgradnjom termoelektrane Peruća postojala bi velika opasnost da se trajno i nepopravljivo promijeni način života i uništi izvor pitke vode za milijun ljudi. Upozorio je i na "drastičnu opasnost" koja prijeti od odlagališta Lećevica.

"Može se dogoditi da se golema većina otpada s Lećevice spaljuje u tvrtki Cemex (bivši Dalmacijacement u Kaštel Sućurcu), a pritom će se razvijati oksimi koji su otrovni i na listi otrova odmah su iza plutonija," upozorio je Janković.

Prosvjedni eko-piknik organizirala je inicijativa "Javno je dobro" koja želi objediniti sve ekološke udruge u Hrvatskoj kako bi se zaštitilo napadnuto javno dobro.

Eko-piknik prvi je događaj takve vrste u Hrvatskoj, okupio je više stotina prosvjednika, a među njima bili su i konjanici iz Dalmatinske zagore.

Prosvjednici su istaknuli transparente s natpisima: "Od Peruće šape dalje," "Uzalud nas lopov gleda, Cetina se ukrast ne da", "Voda je naša", "Dok imamo vodu, imamo Hrvatsku" i "Ne damo Dalićkinu djedovinu" na što je Janković dodao da protivnici gradnje termoelektrane Peruća "čuvaju i njivu ministrice Dalić koja je pod Perućkim jezerom."

Bulj: Peruća je ekocidni projekt direktno vezan s političkim vrhom

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je da je došlo vrijeme da se "stane na kraj interesnim skupinama koje žele uništiti ono što je sveto, a to je voda, koja je izvor života."

Nikako ne smijemo dozvoliti gradnju strateških, ekonomskih i ekoloških projekata kojima će se morati plaćati subvencije, poručio je Bulj na prosvjednom eko-pikniku.

Po Buljevim riječima, termoelektrana Peruća je "ekocidni projekt koji je direktno vezan s vrhom politike." Ponovio je i kako je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić u sukobu interesa budući da je njezin suprug, kako je podsjetio Bulj, angažiran na projektu gradnje termoelektrane Peruća.

"Pošaljimo poruku onima koji odlučuju: Gospodo, termoelektranu u Cetinskoj krajini graditi nećete!", rekao je Bulj.

Upozorio je i na "ogromnu šutnju" u interesnim skupinama glede termoelektrane Peruća.

"Oni su već trebali donijeti Studiju utjecaja na okoliš, a jesu li ili nisu donijeli - netko živ ne zna," naveo je te dodao kako se ne zna ni investitor za termoelektranu odnosno da se sastajalo Povjerenstvo za strateške projekte, ali da nisu poznati rezultati tih sastanaka.

Profesor Ivan Šimunović je napomenuo da se u Dalmaciji ljudi dijele na 'vlaje' i 'bodule', ali svi piju istu vodu, dišu isti zrak i jedu istu hranu.

Također je poručio da je protivljenje gradnji termoelektrane Peruća "velika bitka" jer se čini kako je Vlada duboko zagrizla u ta projekt.

Da se iza projekta termoelektrane Peruća krije "špekulativni kapital" smatra pak profesor Mirko Miloš.

"Ako se izgradi termoelektrana Peruća, voda će se u tom jezeru ljeti zagrijavati i na 34 stupnja Celzijusa, a potom izlijevati u Cetinu koja će tada postati 'mrtva' rijeka.", ustvrdio je Miloš. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene