Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za put u Zagreb

Prosvjedi seljaka ušli u četvrti dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su propali pregovori s ministrom Petrom Čobankovićem, seljaci su nastavili svoje prosvjede na cestama.

Razgovor predstavnika poljoprivrednih udruga i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića završio je bez dogovora, a Čobanković je izjavio kako se još razmatraju mogućnosti pomoći poljoprivrednicima. 'Pokušavamo iznaći neke mogućnosti kompenzacije kroz repromaterijal. Da li ćemo uspjeti naći optimalna rješenja koja će moći zadovoljiti poljoprivrednike u ovom trenutku mi je teško reći, ali pretpostavljam da ćemo sutra imati odgovore na ta pitanja, jer smo svjesni potrebe da se Vlada brzo očituje', kazao je Čobanković nakon trosatnog sastanka s dvadesetak predstavnika poljoprivrednih udruga. Sastanak je oko 16 sati, sat vremena nakon njegova početka, napustila grupa od pet, šest predstavnika udruga poljoprivrednika koji su najavili da nastavljaju prosvjed i da ustraju na zahtjevima isplate poticaja u stopostotnom iznosu i isplatu oko 205 milijuna zaostalih poticaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršili zakon Zbog OVOGA je policija ZAUSTAVILA seljake... Slika nije dostupna Nemaju novca za put do Zagreba Među seljake se uvukla nervoza, traktori se polako povlače

Čobanković je po završetku sastanka ponovio kako je financijski okvir u proračunu poznat i to je nešto što je nepromjenjivo. I na novinarske upite o poticajima ponovio je da u proračunu postoje za to predviđena sredstva i sukladno tome utvrđeni su načini i modaliteti, odnosno iznosi koji se mogu isplatiti. 'Mi možemo i prosvjedovati i sjediti danima u Ministarstvu, ali ni ja kao ministar niti predsjednica Vlade ne možemo kazati da će poticaji biti isplaćeni u sto postotnom iznosu i premašiti iznos koji je predviđen proračunom', poručio je. Rekao je kako čak ni zahtjevi nekih poljoprivrednika više ne idu u pravcu sto postotne isplate, već i da se dio kompenzira kroz povoljniju nabavu rapromaterijala.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević uz ostalo je izjavio kako traže da se ispoštuje da se oduzetih 40 posto poticaja namiri kroz gnojiva. Na pitanje smatra li da su prosvjedi politički instruirani, Čobanković je rekao kako se ne može oteti dojmu da ima i politiziranja. Kao primjere naveo je 'jednu oporbenu političku stranku' koja je za donošenja proračuna poručivala da treba značajnije smanjiti potpore u poljoprivredi, a sada izlazi s 'netočnom i neistinitom pričom' da država seljacima duguje tri milijarde kuna, kao i 'neku gospodu župane i gradonačelnike jedne regionalne stranke' koji obilaze sve punktove prosvjednika. Nije, kaže, riječ o HSS-u koji je dio koalicije i Vlade, već o nekim oporbenim strankama, tri, četiri stranke koje sada intenzivno podupiru poljoprivredu.

Seljaci, pak, poručuju kako ih nikakve kompenzacije ne zanimaju te su najavili nastavak prosvjeda dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Također, najavili su kako u svakom trenutku mogu sa svojim traktorima krenuti put Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene