Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S CRKVE BDM

POBUNA KOD SPLITA Mještani Žrnovnice prosvjedovali protiv odnošenja ploče s reljefom slavenskog boga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamena ploča s reljefom koji prikazuje slavenskog boga Peruna datirana je u 8. stoljeće, no mještani se protive njenom odnošenju na restauraciju.

Mještani Žrnovnice, naselja u zaleđu Splita, danas su održali prosvjedni skup kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Povod je bio namjera stručnjaka iz Muzeja arheoloških spomenika u Splitu da s crkve skinu kameni reljef na kojem je prikazan staroslavenski bog Perun te ga odnesu na analizu u svoj laboratorij, nakon čega bi se obavila restauracija. Ploča datira u 8. stoljeće.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše"

Mještani tvrde kako nisu protiv restauracije reljefa, ali spornim drže namjeru da se takvo što učini bez savjetovanja sa stanovnicima Žrnovnice. Također, kako je za DNEVNIK.hr kazao njihov predstavnik Josip Mihanović, mišljenja su kako ploču s reljefom nije nužno ukloniti s crkve, jer bi se time mogla narušiti statika objekta budući da se ploča nalazi na samom kutu. Mihanović je naveo i da su mještani ustvrdili kako su se s unutarnje strane crkve već pojavile pukotine.

Nadalje, budući da su radovi kojima je ploča trebala biti uklonjena već otpočeli, mještani su današnjim prosvjedom tražili i da se sve vrati u prvobitno stanje, kao i da se prije bilo kakvih daljnjih zahvata provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Na prosvjedu je, kako nam je kazao Mihanović, danas bio i Ante Milošević iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, te je u zajedničkom razgovoru sa župnikom Marijem Matkovićem dogovoreno da se radovi zasad zaustave i ploča vrati u prvobitno stanje.

Za komentar smo upitali i Miloševića, no nije nam htio ništa reći o ovom pitanju, dok nam je Vanja Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu kazala tek da nije upoznata s prosvjedom, ali da je MAS dobio njihovo prethodno odobrenje za odnošenje ploče reljefa na analizu te da su primili i dopis župnika, koji se s time složio.

Istaknula je kako restauraciju nije moguće provesti na licu mjesta jer ploča prvo treba proći analizu u laboratorijskim uvjetima. Nadalje, bilo kakvi zahvati koji bi se i mogli izvesti na lokaciji na kojoj se reljef nalazi bili bi ograničenog opsega.i dugoročno ne bi služili svrsi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene