Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žele u europu

Prosvjed migranata kod Tovarnika: "Sad je vrijeme da pokažete da vam je stalo, ne čekajte da se ovoj djeci dogodi nešto loše"

Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Okupljanje migranata uz hrvatsku granicu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Na srpsko-hrvatskoj granici okupljaju se nezadovoljni migranti koji su u blizini Šida napravil improvizirani kamp i ne planiraju otići dok ih se ne pusti u Europsku uniju. Neki od njih tvrde kako su zatražili azil u Hrvatskoj, ali ih je policija vratila natrag.

Nezadovoljni imigranti prosvjeduju uz hrvatsku granicu. Žele otići iz Srbije i ući u Europu, a neki od njih na to čekaju već dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Slika nije dostupna Ima i ozlijeđenih Sukob migranata noževima u Šidu, pokušaji ilegalnih prelazaka

"Moja žena i dvoje djece su otišli u Europu, u Nizozemsku. Nisam ih vidio dvije godine. Puno novca sam potrošio da dođem dovde, ne vraćam se natrag", kaže Nyaz iz Irana. 

Fateme, također iz Irana, ima dvoje djece i u devetom je mjesecu trudnoće. "Jako je hladno i loši su uvjeti. Pokušali smo ući u Hrvatsku, ali nas ne puštaju. Ne želimo ovdje ostati", kaže Fateme.

Njih dvjestotinjak okupilo se u improviziranom kampu blizu Šida. U Srbiji više ne žele ostati jer su, tvrde, uvjeti ondje vrlo loši.

"Nismo imali sigurnost u Iranu, ali i nemamo sigurnost ni u Srbiji. Kvaliteta njihovih kampova je jako loša", kaže Abolfazl iz Irana, a njegov sunarodnjak Siamak dodaje da sve vlade čekaju da se dogodi nešto loše i da kažu kako im je stalo. "Ako vam je stalo, sada je vrijeme da to pokažete. Nemojte čekate da se nešto loše dogodi ovoj djeci", poručuje Siamak.

Ovdje su proveli prošlu noć, a neki, poput Ashkana iz Irana, tvrde da su došli do hrvatske granice i zatražili azil. "Rekao sam im da želim azil, ali su me deportirali. Na granici su mi rekli da se mogu vratiti u Srbiju. Ne žele čuti moje razloge zašto tražim azil", kaže Ashkan.

Još neki od migranata govore da ih hrvatski policajci nisu htjeli primiti, no iz MUP-a potpuno drugačija informacija. Tvrde da ih nitko iz te skupine nije kontaktirao po pitanju azila.

"Hrvatska policija na propisan način provodi redovne aktivnosti zaštite i osiguranja državne granice Republike Hrvatske. Migranti nisu stupili u kontakt s hrvatskom policijom pa tako niti zatražili azil, a obraćamo pozornost kako se nalaze na teritoriju Republike Srbije", priopćeno je iz MUP-a.

Budno oko policije prati ih s obje strane granice. Srbijanske intstitucije tvrde kako su se migranti ondje počeli skupljati zbog lažne informacije da će Hrvatska otvoriti granicu. Tvrde i kako su se počeli vraćati u prihvatne centre.

No na terenu ih demantira slika. Migranti se ovdje pripremaju provesti još jednu noć, a najavljuju kako će se njihov broj povećati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene