Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proslava Dana fakulteta u sjeni akcije 'Indeks'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu danas je proslavio Dan fakulteta, ali u znaku nedavne antikorupcijske akcije 'Indeks' kada je USKOK istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražne zahtjeve protiv 47 osumnjičenika među kojima 11 profesora i jedne zaposlenice studentske referade.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Ivan Dadić istaknuo je da proslavu Dana fakulteta, kada se slavi 46. godina studija prometa u Zagrebu, zasjenjuju nedavni događaji na fakultetu vezani za akciju 'Indeks'. 

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Slika nije dostupna 50.obljetnica Apel za novu zgradu Fakulteta političkih znanosti

'Sada se dogodilo i nikada se ne ponovilo', poručio je dekan Dadić i istaknuo kako se sve mora napraviti da se u začetku spriječi ponovno pojavljivanje toga zla.

'Ako bi se to dogodilo za godinu dana, za mene bi to značilo osobnu i katastrofu sustava koji vodim, značilo bi da nisam bio dobar dekan te bih podnio ostavku kao moralni čin', rekao je Dadić.

>> Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga 

>> Kod jedne osobe 25 indeksa i 25 tisuća eura

Istaknuo je da je na tragu sprječavanja korupcije transparentnost ispita i rad sa studentima cijelo vrijeme tako, da je završni ispit samo točka na i, jer će student sve obveze obaviti prije. Rekao je da im je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš i profesori pomogli da prevladaju tu situaciju, te da će nastava i ispiti normalno teći i napraviti će se sve da studenti ni na koji način ne budu oštećeni. Također je istaknuo da sve dok ne bude skinuta odgovornost s osumnjičenih profesora oni će biti izvan procesa nastave i ispita.

Osvrćući se na akciju 'Indeks' rekao je da to za što se profesori sumnjiče najveće zlo, ali da se od te akcije napravilo javni cirkus, jer su profesori pred kamerama odvođeni u zatvor, a da još nisu bili osuđeni.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je kako se čudi da se kupovalo znanje i ocjene, jer se to kosi sa srži njih samih, to je neprihvatljiva nuspojava sa samom logikom znanja i potrebom za znanjem. Rekao je da pojava osoba koje su imale interes u takve aktivnosti ući poslovno, posrednici dokaz da to nije bilo nešto malo u opsegu, sporadično i lokalno.

Bjeliš je zamolio ljude na fakultetu da sve to sagledaju i poduzmu što je potrebno da bi se riješili tog balasta, a Sveučilište će im pomoći. Istaknuo je kako je važno sačuvati dignitet i kredibilitet dokumenata i kompetencije za studente.

Fakultet prometnih znanosti zagrebačkog Sveučilišta najveći dio nastave provodi na novom prostoru - kampusu na Borongaju, a na prometnoj povezanosti tog campusa rade stručnjaci i znanstvenici fakulteta, rekao je dekan Dadić. U sklopu današnje proslave Dana fakulteta svečano je otvoren Centar za informacijsko-komunikacijske tehnologije u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, sa četiri suvremena laboratorija. Predstavljen je i projekt nove knjižnice Fakulteta u kampusu Borongaj, te časopis 'Promet', koji je počeo izlaziti 1989., do danas je izdano 110 brojeva, te je indexiran u bazu podataka SCIE. Najboljim studentima, zaposlenicima i suradnicima podijeljene su nagrade i priznanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene