Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitno kinesko ulaganje

Prije sedam mjeseci stigla je u Kumrovec kao spasiteljica, ali ni nakon produženog roka još nije uplatila novac

Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Ponovno je zapelo oko prodaje stare Političke škole u Kumrovcu. Niti nakon dva produženja roka, kineska investitorica Jiang Yu nije uplatila novac. Posao je tako doveden u pitanje, ali investitori poručuju kako ne namjeravaju odustati.

Prije sedam mjeseci u Kumrovec je stigla kao spasiteljica. Kineska investitorica Jiang Yu, u pratnji političara, obišla je derutnu i napuštenu zgradu stare Političke škole i iznijela velike planove.

"Procjena je kako bismo investirali oko 20 milijuna eura. Ovo područje je pogodno za kongresni i zdravstveni turizam", rekla je u svibnju Jiang Yu, kineska poduzetnica.

No, kako to već biva, zapelo je oko novca. Iznos od 14 milijuna kuna trebao je biti uplaćen u rujnu, tražena je odgoda. Novi rok bio je 31. prosinca, a uplata je ponovno izostala. Država je uzela polog od 589 tisuća kuna, ali strpljenja više nema.

"Pokazali smo volju, praksu, a čujte, ako su neki problemi nastali... Nikakav problem, mi ćemo ponovit natječaj, pa nek se javi", kaže Mario Banožić, ministar državne imovine.

"Niti ih mi ičime možemo na to natjerati, niti možemo za time žaliti", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva. 

U Kumrovcu vjeruju da će Kinezi ipak postati vlasnici stare Političke škole, budući da su već kupili svo zemljište koje ju okružuje, te dali jamčevinu za samu školu. Dakle, već su ukupno potrošili nešto više od dva milijuna kuna.

"Nevjerovatno, uvijek neki zli duhovi izađu iz boce. Bili smo jučer u kontaktu, oni se još uvijek nadaju da će to uspjeti riješiti ovih dana, ako ništa, oni će se javiti na drugi tender kada ga ministarstvo državne imovine raspiše'', tvrdi Robert Šplajt, načelnik Kumrovca.

Potvrđuju nam to i predstavnici kineskih ulagača. Problem je, kažu, nastao zbog kineske Vlade koja je postrožila pravila i blokira sve inozemne transakcije. "Kineskim investitorima je stalo da se posao napokon zaključi, oni nisu odustali od ovog posla. Trebat će očito još neko vrijeme da bi se to realiziralo, ti problemi se ne tiču RH, već se tiču regulative NR Kine'', kaže Siniša Malus, predstavnik investitora.

Što god bilo u pozadini, investicija u Kumrovec ponovno je na čekanju. Za lokalno stanovništvo - ništa novo. Oni se nadaju da će ih netko prepoznati kao dobru investiciju, a dok se to ne dogodi nekada velebno zdanje Političke škole i dalje trune.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene