Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korčulanski HSP na svojim je Facebook stranicama objavio predizborni plakat koji je očita kopija nacističkog plakata za radne akcije. Glasnogovornik HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije Denis Šešelj pak tvrdi da je riječ o podmetanjima HDZ-a i Mosta.


Nemoguće je ne primijetiti kako je plakat HSP-a gotovo identična kopija plakata za nacističke radne akcije poznate pod nazivom "Winterhilfswerk des Deutschen Volkes" ("Zimska pomoć za njemački narod").

Vezani članci Ilustracija: AFP U Češkoj objavljen kalendar s fotografijama najzloglasnijih nacista. Izdavač kaže da je potražnja tolika da postoji rok čekanja Prosvjedi Pegide u Dresdenu (Foto: DPA/Pixsell) Dresden proglasio "nacističko izvanredno stanje" zbog ksenofobnog pokreta Pegida

Riječ je akciji čiji je cilj bio skupljanje pomoći tijekom zimskog perioda. Akciju je pokrenuo Heinrich Bruning 1931., a trajala je do 1945. godine s ciljem prikupljanja humanitarne pomoći za siromašne Nijemce.

Kasnije poslijedpodne primili smo i očitovanje HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije, koje potpisuje glasnogovornih Denis Šešelj, a mi ga prenosimo u cijelosti.

"HSP oštro osuđuje bilo kakav oblik totalitarizma, mi smo žestoko protiv fašizma, nacizma i komunizma. HSP je stava da je fašistička Italija bila okupator hrvatske Dalmacije, Istre i Primorja, a sve objede na naš račun gledamo kao politički pritisak na našu izbornu listu koja po anketama stoji izvrsno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zaključili smo nakon konzultacija da je nakon potpore Zlatka Hasanbegovića, a nakon koje je rapidno krenuo rast naše popularnosti, naručeno ovakvo pljuvanje da bi se zaustavilo kretanje prema izvrsnim rezultatima stranke na samom jugu. Vjerujemo da je ovo odrađeno od strane naših konkurenata, a to su HDZ i Most.

Ti politički blizanci koji su do jučer skupa vladali i donosili štetne zakone za Hrvatsku, danas na jugu zaraćeni pokušavaju stvoriti privid različitosti, dok je naša lista sastavljena od kvalitetnih ljudi koji osuđuju bilo kakav oblik netolerancije i mržnje prema drugima i drugačijima.

Hrvatska stranka prava se, ne samo ograđuje od plakata koji se pojavio na Korčuli, nego i ispričava hrvatskoj javnosti zbog tog sramotnog čina. Već je utvrđen identitet krivca, koji će u najkraćem roku, prema pravilima našeg Statuta, biti izopćen iz stranke. Istovremeno se ispričavamo i svim ljudima, koji na razne načine podržavaju rad naše stranke i predizbornu kampanju, zbog navedenog incidenta."