Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naš Dubrovnik na istoku

I engleska kraljica obožava njihov traminac: Grad slavne vinarske prošlosti i turobne sadašnjosti - s manjkom radne snage i niskom otkupnom cijenom

Aktualno Galerija Ilok Ilok Foto: DNEVNIK.hr Vinski podrum Vinski podrum Foto: DNEVNIK.hr Iločki vinogradi Iločki vinogradi Foto: DNEVNIK.hr +0 Dunav Galerija 1/4 >>
Vodimo vas u najistočniji grad u Hrvatskoj - Ilok. Grad je okružen obroncima Fruške gore i vinogradima. Zato ga nazivaju dunavsko kraljevstvo vina. Poznat diljem svijeta po svom vrhunskom tramincu čija je obožavateljica i Elizabeta II. Ovaj grad na istoku Slavonije ima proračun od 80 milijuna i 500 tisuća kuna. Prema posljednjem popisu stanovništva u njemu živi 6.767 stanovnika, a 287 osoba je nezaposleno.

Ovaj kraljevski grad, često nazivan Dubrovnik na istoku, zbog jedinstvenog tla, klime i položaja na Dunavu diljem svijeta poznat je po svojim vinogradima i vinima.

Pročitajte i ovo Iločke zidine projekt rekontrukcije "Strogo zabranjeno približavanje!" Urušio se dio povijesnih zidina, za sve krivi radovi na obnovi? Reportaža Matee Ćorić iz Iloka - 4 KAKO SU IZGLEDALE KUĆE NAKON RATA Pokušajte ne zaplakati: Dirljiva priča novinarke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić iz rodnog Iloka - "Što su mi napravili od imanja, majko sveta"

"Proizvodnja vina teče još od trećeg stoljeća, od vremena Rimskog Carstva. Za vrijeme rimskog cara Probusa donijete su prve vinske sorte na ovo područje", rekla je Vesna Štajner, voditeljica turizma u vinariji.

Najnagrađivaniji podrum u Hrvatskoj izgrađen je 1450. godine te kroz njega godišnje prođe četiri i pol milijuna litara vina. Svoju titulu stekao je zahvaljujući tramincu. Slavnu vinarsku prošlost mijenja turobna sadašnjost s manjkom radne snage i niskom otkupnom cijenom. Pa je sve više onih koji od tradicije odustaju.

"Kad sam počinjao s poslom prije 15, 16 godina sam cijena vina po litri iznosila je 4,20, 4,50 kuna, a sada na je pala na 2,50, 2,60 kuna što mi čini veliki problem", govori Tomislav Ivanković, bivši vinogradar.

U problemima su i ribari. Muči ih neriješen granični spor sa Srbijom - zbog Šarengradske ade koju su nekada ribari održavali. Nekada je u iločkoj luci bilo više od dvadeset ribara, sada je ostao samo jedan.

"Odustaju neprestano, riblji fond se smanjio, loše je gospodarenje na Dunavu", kaže Denis Francuzević, ribar.

Na kopnu su također problemi. U naseljima Mohovo, Bapska i Šarengrad ističu da su ceste nesigurne zbog čestih kamiona, a obilaznicu nemaju.

"Ja svaki dan putujem iz Šarengrada za Ilok, susrećem se s tim kamionima koji nam često prelaze crtu, mi se moramo micati sa svojim automobilom i ugroženi su nam životi. Obilaznica koja je bila obećana 2011. nije izgrađena", rekao je Zoran Štipak, Šarengrad.

Zbog budućnosti bez ikakve perspektive u gradu je sve manje mladih.

"U moje vrijeme su plaće bile dobre, bilo je djece i svega, a sad nema ništa. Svi odoše, a mi stari ostajemo ovdje raditi", govori Milan Milošević, Ilok.

U tekstilnoj tvrtki koja je nekada zapošljavala 1200 radnika radio je i Zlatko Kopilaš. Tvornica je propala pa se morao prebaciti u kućnu radinost.

Volim djeci pomoći, kćer mi isto voli pomagati“, kaže Zlatko Kopilaš, Ilok.

Zlatko i kći Lidija udružili su snage i bore se.

"Tako funkcioniramo da otac dolje proizvodi, a ja prodajem u Zagrebu jer je Zagreb metropola i logično je da dođem tu", rekla je Lidija Kopilaš, Ilok.

Snage je udružila i obitelj Barbarić koja jedina u Iloku proizvodi rakiju. Imaju 12 vrsta, a njihovo obiteljsko gospodarstvo osvojilo je titulu i najboljeg OPG-a u Hrvatskoj.

"Čar je u njoj što ona bude pitkija, ugodnija je za popit, ne peče vas za grlo. Šljivovica je poznata na daleko i najviše se ona prodaje", govori Berislav Barbarić, proizvođač rakije.

Koristila bi se još više kada bi krajnji istok hrvatske živio bolje - češće bi se nazdravljalo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene