Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVI BI BAZENE

Mnogi lokalni čelnici misle da vode velegrad pa će lako do europskog novca: ''Većina njih radi, kako mi kažemo, gradim samom sebi spomenik'

Aktualno Galerija Nataša Tramišak, ministrica europskih fondova - 1 Nataša Tramišak, ministrica europskih fondova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Tramišak, ministrica europskih fondova - 2 Nataša Tramišak, ministrica europskih fondova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dokumentacija za jedan projekt koji je financiran putem fondova EU Dokumentacija za jedan projekt koji je financiran putem fondova EU Foto: DNEVNIK.hr Ariana Vela, konzultantica za EU fondove Ariana Vela, konzultantica za EU fondove Foto: DNEVNIK.hr +0 Cestovni radovi, ilustracija Galerija 1/5 >>
U kampanji svi su obećavali, a nakon izbora pobjednici odreda ponavljaju kako će svoj kraj razvijati novcem europskih fondova.

Lokalni čelnici ne mare za upozorenja da novac i projekti ne dolaze preko noći, a znaju i na što novac žele utrošiti. Tako ministrica otkriva da mnogi gradovi važnim projektima u svojim sredinama smatraju - izgradnju bazena.

Biciklistička staza u Antunovcu za mnoge je mjesto opuštanja, a tih 10 kilometara staze za opuštanje nije bilo završeno tako brzo.
''Ovo je krenulo 2010. u garnituri bivše uprave i bivšeg načelnika, a završeno 2020. godine u mom mandatu'', rekao je načelnik općine Antunovac, Davor Tubanjski za Dnevnik Nove TV Mislavu Bagi.

Slično je u obližnjem Osijeku.

Pročitajte i ovo Tamara Vinković iz Vidovaca dan nakon poplave Sobe su im još uvijek pune blata, kuće i dvorišta prekriveni su muljem: "Pogledajte, što da ja tu spasim?"

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Puljak preuzeo vlast Novi gradonačelnik Splita otkrio u kakvom ga je stanju dočekao Grad, ali i hoće li biti otkaza u gradskoj upravi: "Financijska situacija i nije tako loša"

''Ovo je jedna prostorija u kojoj imamo dokumentaciju za jedan veliki EU projekt težak 550 milijuna kuna'', rekao je direktor Vodovoda Osijek, Željko Mandić.

Tamo se godinama gradio pročišćivač vode i stanovnici tog grada danas imaju najkvalitetniju vodu. Arsena i željeza u vodi više nema, a za to je trebalo vremena.

''Sigurno je potrebno dva mandata da bi se došlo do realizacije tog projekta'', komentirao je Mandić.

U Ministarstvu upozoravaju - do europskog novca ne dolazi se lako. Lokalni čelnici moraju zanti da nista neće doći preko noći ili za godinu dana.

''Oni jesu do jedne mjere neozbiljni i dati takva obećanja znači da zapravo niste realni i ne razumijete EU fondove'', komentira Ariana Vela, konzultantica za EU fondove.

Mnogo je veći problem na što novac žele trošiti. ''Mogu reći da smo od skoro svakog manjeg gradića u Hrvatskoj dobili želju da bi se izgradio bazen'', objasnila je ministrica europskih fondova, Nataša Tramišak.

No, nisu bazeni jedini problem. ''Većina njih radi, kako mi kažemo, gradim samom sebi spomenik'', govori Vela

Ministrica upozorava lokalnu vlast da odabere prioritete. ''Ne trebaju biti megalomani i pripremati projekte 10 puta više od onoga što mogu financijski, fiskalno podnijeti'', govori ministrica te dodaje da tada novac neće dobiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istina ili mit? Tko mora platiti bijele plombe, a za koga su besplatne?

Pročitajte i ovo Vili Beroš NA OSNOVU ANALIZA HZJZ-A Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba"

Zagreb nije lider u privlačenju EU novca. Nova vlast to želi promijeniti. Krajem godine mogao bi početi najveći investicijski projekt modernizacije i obnove vodovoda u metropoli. ''Projekt vodoopskrbe i odvodnje za Grad Zagreb priprema se preko šest godina, gotov je'', objasnila je Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo Grada Zagreba.

Sve to treba platiti, a gradovi ili prezaduženi ili ne mogu do kredita kao Zagreb pa tada, kaže ministrica, dolazi do zaduživanja, a dugove će ionako vraćati generacije iza nas.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene