Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proglašena epidemija svinjske kuge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je u subotu kako se može reći da je pojava svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji prerasla u epidemiju.

- Činimo sve da cijeli prostor što prije izoliramo kako se virus ne bi proširio i na ostale dijelove Hrvatske, rekao je ministar Čobanković u Vukovaru. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete Slika nije dostupna HSS traži smjenu Čobankovića zbog svinjske kuge

Prema podacima koje je ministar iznio, s današnjim danom bit će usmrćene 264 svinje u kojih je utvrđena svinjska kuga ili se sumnja na tu bolest.

Ministar Čobanković je rekao da je dosad pregledano 550 obiteljskih gospodarstava. U 21 gospodarstvu utvrđena je prisutnost virusa svinjske kuge, a iz još 26 gospodarstava uzeti su uzorci, od kojih se u tri slučaja s velikom sigurnošću može reći da je riječ o svinjskoj kugi.

Nakon pojave virusa u Borovu i vukovarskome prigradskom naselju Lipovači, svinjska kuga pojavila se i u trpinjskoj općini, tako da su farme i mnogobrojni uzgajivači svinja na tom području sve izloženiji virusu. 

Istodobno se ispituje uzrok pojave virusa koji je izazvao pravu paniku u Podunavlju.

- Povlačimo određene poteze, a sve ćemo utvrditi poslije dobivenih laboratorijskih rezultata, izjavio je Čobanković i dodao kako je moguće da su svinje, unatoč zabrani cijepljenja protiv
svinjske kuge, negdje cijepljene ili su takve ilegalno dovezene u
Hrvatsku.

Vukovarski veterinarski krizni stožer ističe kako su nezahvalne bilo kakve procjene, dodajući da je ugroženo još 500-tinjak svinja, što ne znači da će se one i razboljeti. 

Mnogo će se više znati za tjedan dana, koliko traje inkubacija.

- S prestankom cijepljenja protiv svinjske kuge, uveli smo i
određena pravila i regulativu. Ovaj slučaj će nas natjerati da
propisana pravila, koja se prije svega odnose na načine i uvjete
držanja životinja, počnemo strože primjenjivati, zaključio je
Čobanković.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene