Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje grada Maloga Lošinja i otoka Unije, koje je 15. kolovoza ove godine zahvatilo olujno nevrijeme te za područje općine Matulji, koju je olujno nevrijeme pogodilo 8. kolovoza, priopćeno je danas iz županova kabineta.


Proglašenje elementarne nepogode za područje općine Matulji obuhvatilo je naselja Rupa, Pasjak, Šapjane, Brce, Lipa, Zvoneća, Veli Brgud i Žejane.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvometarska meduza uplašila turiste na Malom Lošinju Slika nije dostupna Raspored događanja u Malom Lošinju

Šteta koju su olujni vjetar i plimni val načinili na stambenim i poslovnim prostorima, električnim i telefonskim vodovima, brodicama i drugoj imovini u Malom Lošinju i Unijama procijenjena je na ukupno 10,2 milijuna kuna.

Najviše je štete na malološinjskim poslovnim prostorima - građevinski dio štete procijenjen je na 7,2 milijuna kuna, šteta na namještaju i opremi je 1,1 milijun kuna, a na robi 900.000 kuna.

Šteta na otoku Unije procijenjena je na ukupno milijun kuna.

Elementarna nepogoda proglašena je u općini Matulji zbog štete koju je olujno nevrijeme s jakom kišom i tučom prouzročilo na jednogodišnjim nasadima povrća i voća, na stambenim objektima i drugoj imovini, a procijenjena je na ukupno pet milijuna kuna.

Od toga iznosa, šteta na objektima procijenjena je na 1,5 milijuna kuna, na poljoprivrednim kulturama na 500.000 kuna, a na drugoj imovini tri milijuna kuna.

Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda obišlo je pogođena područja i zaključilo da počinjenu štetu jedinice lokalne samouprave ne mogu same otkloniti, pa je odlučeno da se proglasi elementarna nepogoda, stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju