Ilustracija (Foto: Pixsell, Marko Jurinec)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Marko Jurinec) Foto: Pixsell, Marko Jurinec

Pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral prof. dr. Ante Crnčević kazao je da neće biti promjene teksta molitve "Očenaš" na hrvatskom jeziku.


Crnčević je potvrdio kako hrvatski biskupi od nadležne Kongregacije u Vatikanu nisu tražili odobrenje novog prijevoda molitve "Očenaš" te nas stoga prijedlog Talijanske biskupske konferencije ne obvezuje i molitva na hrvatskom jeziku do daljnjega će se moliti kao i do sada - riječima "ne uvedi nas u napast".

Pojasnio je i da se "dobro moliti" ne tiče samo riječi: "Tema prijevoda osnovne kršćanske molitve 'Očenaš' na govorne jezike, žive jezike nije nova. O njoj se u našoj javnosti zadnjih godina raspravljalo u više prigoda, ali su često povod razgovoru bile vijesti o 'promjeni molitve'. Valja odmah naglasiti da Crkva ne mijenja molitvu, ali o njezinu značenju raspravlja, razmišlja, istražuje kako bi dublje proniknula u nju", piše IKA.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo objavio poruku žrtvama pedofilskog skandala francuskih svećenika Papa (Foto: AFP) Promijenjen tekst molitve Očenaš

Dodao je da je povod aktualnim raspravama knjiga pape Franje "Očenaš" objavljena prošle godine, a u kojoj je Papa, analizirajući pojedine molitvene zazive, primijetio da molitveni zaziv "ne uvedi nas u napast" i nije baš najsretnije preveden. U tome kontekstu u predloženom i izglasanome tekstu stoji i novi prijevod u kojem je, umjesto dosadašnjeg "ne uvedi nas u napast", bilo predloženo "ne napusti nas u napasti" ili "ne prepusti nas napasti".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju