Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kod jedne osobe 25 indeksa i 25 tisuća eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U antikorupcijskoj akciji "Indeks" danas je na obavijesni razgovor u policiju priveden veći broj sveučilišnih profesora s četiri zagrebačka fakulteta i jedne visoke škole te asistenti, posrednici i pomagači koje se sumnjiči za primanje i davanje mita te poticanje na ta nedjela.

Na obavijesni razgovor priveden je profesor Damir Božičević, koji na Prometnom fakultetu predaje Suvremene tehnologije i transport.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Indeks': 33 optuženika na suđenju za korupciju na Prometnom fakultetu Slika nije dostupna Svjedoci u 'Indeksu' 'Na Prometni se upisivalo i po nalogu prodekana'

Profesor Božičević sin je dugogodišnjeg ravnatelja Prometnog fakulteta akademika Josipa Božičevića, koji je sada ravnatelj Instituta prometa i veza.

'Love se sitne ribe, a krupne i dalje ostaju zaštićene', izjavio je novinarima profesor Damir Božičević prilikom privođenja. Naglasio je također kako njega policija ne privodi već samo ide na obavijesni razgovor.

>> Akcija Indeks: Policija privela profesore i predsjednicu povjerenstva za sukob interesa

>> Ministrica Lovrin: 'Indeks' nije povezan s dolaskom europskih stručnjaka

>> Oporbeni zastupnici: Privođenje Deše Mlikotin-Tomić je debakl HDZ-ove kadrovske politike

>> Dekan FER-a opovrgava da je i taj fakultet na meti 'Indeksa'

>> Vlada: 'Akcija 'Indeks' još je jednom pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije

Neslužbeni se u istim kontekstu spominje i sestra profesora Božičevića koja također predaje na istom fakultetu.

Prema neslužbenim informacijama trebala bi biti privedena i profesorica Jasna Steiner sa smjera Aeropromet.

Policija je na obavijesni razgovor privela i profesoricu Engleskog jezika Marinu Manucci.

Prema posljednjim informacijama na obavijesni razgovor priveden je i profesor Krešimir Somek, što je studente zapanjilo, jer se radi o omiljenom profesoru.

S Ekonomskog fakulteta privedeno je osam profesora.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestili su da je akcijom, koja je počela prije više od godinu dana, obuhvaćeno 95 osoba za koje se sumnja da su uzimale ili davale mito za upise na fakultete i polaganje ispita.

Nisu otkrili imena osumnjičenih profesora niti o kojim fakultetima je riječ, no mediji javljaju da je policija upala na Ekonomski fakultet, Fakultet prometnih znanosti te da je na meti još i Fakultet strojarstva.

Mediji od jutros objavljuju imena privedenih na obavijesne razgovore među kojima je i profesorica Ekonomskog fakulteta Deša Mlikotin Tomić, inače od sredine srpnja ove godine i predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sveučilišni profesori obuhvaćeni akcijom osumnjičeni su da su od pojedinih studenata uz pomoć posrednika primali od 400 do 2000 eura za polaganje ispita, a za upis na fakultet i do 9000 eura.

Policija pretražuje računala osumnjičenika i do sada je, tvrde u odvjetništvu i policiji, uzeto puno materijalnih tragova te brojna dokumentacija i indeksi. Kod jednog posrednika pronađeno je 25 indeksa i 25.000 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene