Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U požeškom Središtu za temeljnu obuku danas je svečano prisegnuo prvi 241 dragovoljni ročnik, među kojima je i 28 žena, koji će kroz 14 tjedana, od kojih šest u Požegi, završiti temeljnu obuku.


Nakon toga će u Đakovu nastaviti i specijalističku obuku za specijalnost strijelca, a neki od njih imat će mogućnost ostvariti i vojnu karijeru.

Vezani članci U Požegi prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika (Foto: Pixsell, Ivica Galovic) - 9 Prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika: "Ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri" Slika nije dostupna Prisegnulo 240 ročnika, među njima 29 žena

Prvoj generaciji mladih vojnika čestitali su ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić, koji je i izaslanik zapovjednika Oružanih snaga predsjednika RH Stjepana Mesića.

'Odlukom da postanete dragovoljni ročnici postali dio ponosne vojske pobjednika', rekao je ministar Vukelić, dodajući da je RH ustrajnim reformama koje su kao cilj imale ulazak u NATO omogućila takvu razinu obrambenog sustava u kojem je služenje vojnog roka stvar osobnog izbora.

'Ulazite u naše Oružane snage kojima je čovjek uvijek bio na prvom mjestu i najjači temelj. Školovani vojnik, dočasnik, čije je stalno stručno usavršavanje način djelovanje i gdje je samo najbolje dovoljno dobro,' rekao je Vukelić, navodeći kako vjeruje da će jedan dio njih nakon odsluženja dragovoljnog vojnog roka prihvatiti izazov profesionalnog rada u Oružanim snagama.

General zbora Josip Lucić rekao je kako je svijet danas opterećen mnogim krizama i ratovima. 'Iz tog razloga želimo biti odgovorni prema građanima i očuvati vojne sposobnosti koje su garancija života. Hrvatska će vrlo brzo postati članica NATO-a i EU i mi težimo tim savezima kako bi dijeleći iste vrijednosti i načela dodatno osigurali budućnost mladih generacija', rekao je Lucić, zahvaljujući i roditeljima koji su podržali svoju djecu u njihovu izboru za dragovoljno služenje vojnog roka.

Uz roditelje svečanoj su prisezi u Požegi danas nazočili i mnogi gosti među kojima, kao izaslanik Sabora, zastupnik Franjo Lucić, glavni inspektor obrane general pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac, požeško-slavonski župan Rastislav Navratil, gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, požeški biskup Antun Škvorčević. Oni su nakon svečane prisege obišli radne i druge prostorije u kojima mladi vojnici borave i uče.