Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisebni pilot helikoptera spriječio još veću tragediju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Garić, pilot helikoptera Mi-8 koji je pao u Vukovaru, uspio je zahvaljujući pribranosti spriječiti još veću tragediju.

Kako doznaje Jutarnji list, prije pada helikoptera isključio je struju i dovod goriva te uključio protupožarne uređaje.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

S obzirom na to da je padao s oko 50 metara visine, a riječ je o sekundama, očito je da ga nije uhvatila panika. 

Tim potezom, tvrde stručnjaci, spriječio je zapaljenje i eksploziju helikoptera te sigurnu smrt svih putnika, ali i veći broj mrtvih na tlu. 

Kao kopilot Garić je prije 10 godina preživio pad u transportnom helikopteru istih registarskih oznaka kao na letjelici koja se srušila u ponedjeljak.

Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, general Bagarić, tvrdi da je Garić jedan od najiskusnijih mladih pilota. Napunio je 36 godina i pripadnik je 91. zrakoplovne baze u Lučkom. 

Dosad je već nekoliko puta vozio predsjednika Mesića i premijera Sanadera te obavljao mnogobrojne zahtjevne letačke zadaće.

Prema dosadašnjim informacijama, helikopter registarske oznake H-253 bio je tehnički ispravan, piše Jutarnji list. 

Taj VIP model letjelice kojom se prevoze visoki državni i vojni dužnosnici proizveden je 11. ožujka 1992. u Rusiji, a vijek trajanja mu je 7000 sati ili 25 godina. 

Posljednji put je detaljno pregledan 28. svibnja 2007. nakon 300 sati leta, nakon čega je imao 16 sati leta. U dosadašnjoj istrazi, u kojoj sudjeluju pripadnici MUP-a, Vojne policije i djelatnici Ministarstva prometa, nije pronađen niti jedan dokaz o tehničkom kvaru letjelice.

Više bi se trebalo znati nakon što helikopter bude rastavljen i prevezen u Zrakoplovno-tehnički zavod u Velikoj Gorici, gdje će biti pregledan.

Rezultati istrage očekuju se za najmanje tjedan dana. S obzirom na to da je prilikom pada helikopter rotirao, sumnja se na kvar repnog rotora, odnosno na to da je došlo do kvara na elektronici ili pucanja hidrauličkog crijeva povezanog s repnim rotorom.

No, zbunjuje podatak da se helikopter pri padu nagnuo na lijevu stranu, što upućuje na dodatni kvar. Odgovore bi mogla dati i snimka crne kutije koja se nalazila u helikopteru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene