Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušeni rekordi!

Koje vrijeme: U samo sat vremena temperature pale i za 14 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dijelu zemlje jutros je u 7 sati izmjereno iznad 20 stupnjeva. Ali u kratkom razdoblju temperature su naglo pale. U Zagrebu za 11, a u Sisku za 14 stupnjeva.

Ako je i vas impresionirala ovakva promjena u temperaturi pošaljite nam vaše fotografije vremena na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Danas je u 11 sati u Maksimiru izmjereno 23 stupnja, ali samo jedan sat kasnije bilo je 12 stupnjeva, što znači da je u tako kratkom vremenskom razdoblju temperatura pala za čak 11 stupnjeva. U Sisku još i više. Sa 24 stupnja izmjerenih u 11 sati, u podne je bilo tek 10 stupnjeva!

Uz visoke temperature za ovaj dio godine probudio se velik dio zemlje. Na Komiži je tako u 7 sati ujutro izmjereno čak 22 stupnja, 21 stupanj je u isto vrijeme izmjereno u Karlovcu, Poreču, Sisku, Ogulinu, a Zagreb je tek jedan od gradova u Hrvatskoj koji je mjerio 20 stupnjeva.

Danas bi moglo biti i prilično oblačno te kišovito, stoga pripremite i kišobrane. Glavninu kiše u središnjoj Hrvatskoj očekujemo sredinom dana i poslijepodne, a zatim i u Slavoniji.

>> Sloveniji prijete poplave, situacija se prati i u Hrvatskoj!

Temperatura zraka viša od 20 stupnjeva Celzijevih nije nešto neubičajeno za mjesec studeni, pa je tako u Zagrebu maksimalna dnevna temperatura viša od 20 stupnjeva izmjerena šest puta u zadnjih deset godina, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Rekord na današnji datum!

DHMZ je u Zagrebu danas zabilježio i jedan maksimum. Naime, jutros u 7 sati na mjernoj postaji Maksimir izmjereno je 20 Celzijevih stupnjeva što je najviša temperatura zraka izmjerena na današnji dan, 5. studenoga, od 1961. godine.

Prema dosadašnjim mjerenjima, na taj dan u 7 sati ujutro, maksimalna izmjerena temperatura zraka bila je 13,8 stupnjeva Celzijevih, izjavio je za dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović.

Inače, najviša dnevna temperatura zraka u mjesecu studenome, viša od 20 Celzijevih stupnjeva, izmjerena je na postaji Zagreb Maksimir i prošle godine, te 2010., 2008., 2006., 2003. i 2002. godine, a i 2000. je također izmjerena temperatura zraka u studenome bila viša od 20 stupnjeva Celzijevih, istaknuo je Dragojlović. U Zagrebu je danas u 10 sati, na mjernoj postaji Maksimir izmjereno 22,8 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ za Hrvatsku danas prognozira umjereno do pretežno oblačno povremeno s kišom i grmljavinom. Mjestimice obilnija kiša na sjevernom Jadranu te u Gorskome kotaru i Lici. Vjetar umjeren i jak jugozapadni, poslijepodne će okrenuti na sjeveroistočni uz osjetno zahladnjenje. Na Jadranu jako i olujno jugo i jugozapadnjak, prema kraju dana u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 Celzijevih stupnjeva.

U DHMZ-u za sutra prognoziraju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, još mjestimice s kišom, te hladnije nego danas. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjeren do jak zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 9 stupnjeva Celzija, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

 

Na sjevernom Jadranu (osobito riječko područje), te na području Gorskog kotara i Like mjestimice je moguća i obilnija kiša (više od 50 mm). Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i jugozapadnjak, u unutrašnjosti jugozapadnjak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene