Objavljena je presuda pripadnicima antiterorističke jedinice Lučko za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split.


Nakon više od dvije i pol godine suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena nepravomoćna presuda bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluje 1995, kojom su optuženi oslobođeni svih optužbi.

Vezani članci Bez mladih na HNK - 3 Sinoć nije bilo masovnih okupljanja mladih u Zagrebu, policija izdala dva upozorenja Policija, ilustracija Policija traži očevice: Autom u Splitu oborio pješakinju pa pobjegao

Drlju je tužiteljstvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost.

Kako su neki svjedoci tijekom suđenja mijenjali iskaze, a većina sudionika akcije, osim za zločine, nije znala niti tko su im bili nadređeni na mjestu zločina napravljene su dvije rekonstrukcije.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je u svojoj obrani kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Kroz sudnicu suca Zdravka Majerovića u ovom je slučaju prošao niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku osumnjičen jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovjednika cijele specijalne policije Mladena Markača. On je kazao da ga za Grubore nitko nije pitao sve do 2001. iako je pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih zapovjednika.

Svjedočio Ivan Čermak: Ni danas ne znam što se dogodilo u Gruborima

Glavni tajnik HDZ-a te bivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić priznao je na sudu da je tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke za zločin u Gruborima, no sve je navodno radio u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kojeg je o tome usmeno izvještavao.

Brkić koji je tijekom rata također bio u ATJ Lučko je ispričao da je 2008. i 2009. sudjelovao u kriminalističkoj istrazi i koordinirao sve policijske aktivnosti te da se s Bajićem dogovorio da će razgovarati s bivšim suborcima kako bi ispričali što se uistinu dogodilo.

Vijeće svjedoka spomenulo je moguće manipulacije s izvješćima pa je tako bivši zapovjednik jedinice Josip Čelić kazao da je prvo izvješće pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu, a treće po povratku u bazu u Lučkom.

Drljo i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila. U svojoj obrani na početku postupka prvooptuženi Drljo je kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Milijan Brkić: Ne vidim značaj mog svjedočenja, ali za Bajića sam spreman i na veću žrtvu

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook