Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravljaju optužnice

Documenta o optužnicama protiv pilota: "Hrvatsko pravosuđe propustilo je utvrditi tko je odgovaran za smrt vlastitih građana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Documenta pozdravlja najavu podizanja optužnica iz Srbije i smatraju da se svaki ratni zločin mora procesuirati.

Udruga Documenta poslala je priopćenje povodom najave podizanja optužnice za zločin u selima Bravsko i Svodna. 

Pozdravljaju najavu podizanja optužnica iz Srbije i smatraju da se svaki ratni zločin mora procesuirati. Navode kako je Hrvatska i hrvatsko pravosuđe propustilo utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana.

Navode i kako su hrvatski zrakoplovi 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i sjeverne Dalmacije, koji su tijekom Oluje svoje domove. Živote je tada izgubilo 9 osoba, od toga četvoro djece, dok je veći broj osoba ranjeno.

Priopćenje Documente prenosimo u cijelosti: 

"Slijedom najave tužiteljstva Republike Srbije o podizanju optužnice protiv pilota hrvatske vojske za bombardiranje civila kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko te u mjestu Svodna u kolovozu 1995. godine, hrvatske su vlasti najavile da će odbiti razmatranje osnovanosti optužnice kada i ako ona postane pravomoćna.

Negira se jurisdikcija srpskih vlasti za moguće procesuiranje zločina, ili se kao u slučaju hrvatskih generala negira da se dogodio bilo kakav zločin.

Mate Granić je izjavio da su se među izbjeglice "umiješali tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima", čime je po njegovom mišljenju kolona postala legitimnom vojnom metom. Pri tome je, međutim, priznao kako "naravno da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja".

Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati.

Pozivamo nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak. Ukoliko optužnica bude potvrđena, zalažemo se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj.

Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Documenta je još 2012. godine upozoravala da je zločin počinjen i nije istražen. Najava tužiteljstva Republike Srbije direktna je posljedica nevoljnosti hrvatskih vlasti i pravosuđa da se temeljito istraže sve okolnosti ovih događaja i da se eventualna kaznena odgovornost za njih nedvojbeno utvrdi.

Nakon uspješnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te pravosudnih reformi koje su uključivale jačanje institucija u istraživanju ratnih zločina, njihovom procesiranju, te razvijanju mehanizama obeštećivanja žrtava, ovaj je slučaj predstavlja jedan od jasnih primjera kraha ovih nastojanja.

Tko je odgovoran? 

Republika Hrvatska odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana.

Podsjetimo, zločin se dogodio 7. kolovoza 1995. godine oko 10h u selu Bravsko u susjednoj Bosni i Hercegovini, kada je živote izgubilo 9 osoba, od toga četvoro djece, dok je veći broj osoba ranjeno.

Toga dana su, naime, dva nadzvučna aviona tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i sjeverne Dalmacije, koji su tijekom vojno-redarstvene akcija “Oluja” u strahu napustili svoje domove.

Kolona civila se kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko nadletjela dva aviona doletjela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske.

U drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno je više raketa, i tom prilikom su na mjestu poginuli Darinka Drča (1927.) i njeni unuci Jovica Drča (1989.) i Mirjana Dubajić (1974.), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, sestra i brat Nevenka Rajić (1984.) i Žarko Rajić (1986.) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951.) i njegov sin Darko (1982.) iz Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923.) i njegov sin Mirko (1961.) iz Nadina kod Benkovca.

Prema izjavama svjedoka (lokalnih mještana i preživjelih izbjeglica) u koloni su bili isključivo civili, a pripadnika bilo kakvih vojnih postrojbi nije bilo nigdje u blizini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE OPTUŽBE Srpska premijerka uputila poruku Hrvatskoj: "Ne postoji etnički čistija država..."

Avioni su kolonu preletjeli vrlo nisko i relativno sporo te su piloti bez ikakve sumnje morali vidjeti da se radi o civilnim vozilima, ženama i djeci. Ipak su se, nakon prvog preleta, okrenuli, na povratku raketirali kolonu te naposljetku odletjeli natrag u pravcu Hrvatske.

Naglašavamo, također, da se spomenuti zločin dogodio posljednjeg dana akcije “Oluja” kada više nije bilo nikakve realne prijetnje za hrvatske postrojbe, te duboko na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.

Istoga dana dogodio se još jedan sličan zločin, također na području BiH, kada su avioni HRZ raketirali drugi krak kolone izbjeglica, s područja Korduna i Banije.

Prema nama dostupnim podacima u napadu na kolonu civila u selu Svodna kod Novog Grada/Bosanskog Novog smrtno su stradale najmanje tri osobe: Rade Galogaža (1955.), Marta Galogaža (1935.), Mile Malobabić (1953.) iz Slavskog Polja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ISKORISTIT ĆEMO SVE MEHANIZME" Plenković objasnio zašto je kasnio na sjednicu Vlade: "Došli smo sa sastanka koji smo održali s pilotima..."

Navodeći ovaj primjer i sjećajući se nevinih žrtava, želimo još jednom podsjetiti javnost i relevantne vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih nitko nije odgovarao.

Time podsjećamo i na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima", navode u priopćenju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene