Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ISKORISTIT ĆEMO SVE MEHANIZME"

Plenković objasnio zašto je kasnio na sjednicu Vlade: "Došli smo sa sastanka koji smo održali s pilotima..."

Premijer Andrej Plenković s ministrima održava redovitu sjednicu Vlade. Sjednica je trebala početi u 10:30 sati, ali premijer je kasnio. Objasnio je i zašto.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se nova sjednica Vlade Republike Hrvatske. Sjednica je trebala početi u 10:30 sati, ali premijer je kasnio više od pola sata.

"Ispričam se što kasnimo, ali došli smo sa sastanka u Vladi koji smo održali s vojnim pilotima te smo razgovarali o novim okolnostima koje smo pročitali o tome da se u Srbiji na zahtjev njihova tužitelja spremaju optužnice protiv četiri pilota iz vremena operacije Oluja. U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć."

U Davosu je ovaj tjedan razgovarao o toj temi i sa srpskim predjsednikom Aleksandrom Vučićem. "Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja - dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, branitelja, policajaca za reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikad nije bilo zapovijedi koje bi bile usmjerene protiv civilnih ciljeva. Vlada će, naravno, kao što je postupala i ranije, imalo smo takvu situacije prošle godine sa zapovjednicima vezano za Bljesak, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputu jasnu poruku što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna RH. Pritom želim itekako naglasiti kako smatramo da nije dobro za odnose normalizacije činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvaziuniverzalnu jurisdikciju, proširenje na države bivše SFRJ čime ovakvim potezima radi korake unatrag u pogledu pomirenja."

"Uvjeren sam da ovaj potez nikako ne pridonosi boljitku naših odnosa nego stvara atmosferu koja je polarizirana, ali koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti našu čvrstu, konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine, procesuiranja ratnih zločina. Želim poslati poruku našim pilotima, zahvaliti im što su bili jutros s nama i kazati da će hrvatska država, institucije, a osobito Vlada, će znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju."

Dodao je i da će nakon analize odluke Rusije o protjerivanju hrvatskih diplomata odlučiti o sljedećim koracima. Dotaknuo se i nevremena koje je poharalo pet županija i naveo da će država pomoći.

Izmjene i dopune zakona

Nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga, njihova veća ažurnost te ubrzavanje postupka njihova osnivanja i obnove žele se postići izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada sa sjednice u petak uputila u Hrvatski sabor.

"Predloženim izmjenama i dopunama ovoga zakona ubrzat će se postupci, osnivanje i obnova zemljišnih knjiga. Povećat će se broj katastarskih čestica u bazi zemljišnoknjižnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavljajući predložene izmjene i dopune zakona.

Njima se omogućava digitaliziranje vođenja zbirke isprava kao i cijeli postupak vođenja zemljišnih knjiga, a uređuje se i da se prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnose isključivo digitalnim putem.

"Spajanjem sustava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) sa sustavom e-spis i e-notar omogućit će se elektroničku dostavu svih sudskih odluka za provedbu, a razvojem digitalnog elaborata osigurava se podnošenje prijavnih listova za provedbu zemljišnih knjiga", istaknuo je još ministar.

Također, u postupcima osnivanja i obnove zemljišnih knjiga sudovi koji ne raspolažu dovoljnim brojem službenika moći će te poslove povjeriti i javnim bilježnicima.

Pročitajte i ovo Vojni avion - 1 "POSTUPAK NIJE JAVAN" Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine: Optužnica za zločine u Oluji "nije postala pravomoćna"

Prestanak korištenja JMBG-a

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODGOVOR NA TUŽBE Ministarstvo hrvatskih branitelja: "Srbija ne može biti gazda u tuđem dvorištu"

Suglasnost za europska sredstva

Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vlada je dala suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci.

Ministar Marin Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

"S obzirom na to da ugovori istječu do kraja kolovoza, čime bi se ugrozila provedba 52 projekta i osiguranje podrške za 4061 učenika, predlažemo da se donese odluka o V. fazi programa", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene