Vozač autobusa (Foto: Guliver/Thinkstock)
Vozač autobusa (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Dvije dvadesetogodišnje zadarske studentice posvjedočile su iznimno neugodnom iskustvu putnika u utroak u na autobusnoj liniji Zadar-Split.


U autobusu koji je u utorak iz Zadra krenuo u 10.15 sati, a u Split trebao stići u 12.20 dogodio se nemili incident.

Vezani članci Na Jarunu gorjeli automobili - 1 Vatra na automobilima u Zagrebu: Na Jarunu izgorjelo više parkiranih automobila Gužva na Zrinjevcu podsjetila na prošlogodišnji Advent Kuhano vino i lampice jači od straha od zaraze: Nije kao Split, ali i Zagreb ima svoju špicu

Putnici iz tog busa izlaze na odmorištu na autocesti, prvi autobus kreće put Skradina i Knina, a ostali presjedaju u drugi autobus kojim nastavljaju za Split.

''Kada smo ušle u drugi autobus vozač se nekoliko puta onako baš proderao 'Skradin, Knin' iz sve glave, kao da viče s brda na brdo. On i suvozač primijetili su odmah da nedostaje jedan putnik za Skradin, ali se očito ne odaziva. Mi smo ga upozorile da pokuša to kazati na engleskom, jer je u busu bilo i stranaca, na što je odmahnuo rukom uz primjedbu da bi oni trebali znati hrvatski kad su već došli. Na naplatnim kućicama u Dugopolju ponovno smo zastali, jer tu presjedaju putnici koji idu za Sinj. I nekako baš u tom trenutku ustala je jedna putnica i na engleskom zapitala kad treba izići u Skradinu. Vozač je na to pobjesnio i još jače se počeo derati 'što glumi, tri puta sam se dera, to bi i mrtve probudilo, sad neka radi što hoće''', ispričale su mlade putnice za Slobodnu Dalmaciju.

Dodaju kako se strankinja uspaničarila, jer nije shvatila zašto vozač viče, a na njihovu primjedbu da je mogao naučiti barem par riječi na engleskom, vozač se ponovno razjario:

''Iako je ta cura sjedila sprijeda, naravno da nije mogla razumjeti što znači njegovo deranje 'Skradin, Knin'! Rekle smo mu da se to može shvatiti i kao da je ovo bus koji ide za Skradin i Knin. Mogao je barem naučili 'change the bus', to valjda nije toliki problem. Kada se situacija malo smirila drugi vozač je počeo prijetiti da će je izbaciti u Dugopolju, jer nema kartu do Splita, a onda je nastala galama i svađa, jer su ostali putnici bili zaprepašteni takvim drskim ponašanjem prema jadnoj ženi. Pokušavali smo joj objasniti kako će u Splitu moći uhvatiti autobus za Skradin, ali bila je u tolikom šoku da više ništa nije razumjela, očito je da takvo ponižavanje i vrijeđanje nikad i nigdje nije doživjela'', kažu Zadranke.

Dalje pričaju da se vozač na cesti od Dugopolja iz Splita ipak smirio i pokušao joj pronaći autobus za Skradin. No sljedeći čin autobuske drame nastavljen je na splitskom kolodvoru.

Višak putnika

''Tamo nam je vozač naredio da joj prevedemo da se kupi vanka, uzme kufer i ide gdje hoće. Žena je sva uzbuđena i na rubu suza pitala treba li ponovno kupiti kartu, a oni su je potjerali kao ovcu u drugi bus za Skradin. Užasno, svi putnici su bili zgroženi ovakvim ponašanjem. Nije nas briga za njihov primitivizam, ali je katastrofalan dojam što ga ostavljaju na ljude koji iz cijelog svijeta dolaze u Hrvatsku i na ovaj način dobivaju svjedočanstvo o našoj tradicionalnoj 'gostoljubivosti''', zaključuju studentice, koje su ispričale i kako su nedavno u istoj prijevozničkoj tvrtki kupile dva dana ranije kartu za Dubrovnik, ali su do Makarske stajale na nogama, jer je ukrcano čak dvadesetak putnika više.

Priču o više prodanih karata za jednu liniju prilikom čega putnici moraju stajati objavio je sredinom prošle godine i DNEVNIK.hr. Neugodna iskustva putnika možete pročitati na ovoj poveznici.