Danima je u fokusu medija i javnosti tragedija koja je zadesila talijansku obitelj na jedrenjaku kod Hvara. Otac je izgubio život, a majka i djeca liječe se u bolnici u Splitu. 5-godišnji dječak i djevojčica koja u nekim medijima ima 11, a u drugima 14 godina. Utvrdili smo koliko doista ima godina i kako se dogodio raskorak.

Galerija Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Očevid na brodu Atlantia na kojem je poginuo talijanski turist (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) +0 Brod Atlantia (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj)1

Ne, da odamah razjasnimo, u ovoj priči nije najvažnije koliko djevojčica ima godina. Najvažnije je da se oporavi i bude dobro, ali ipak je zanimljivo da su tri institucije proteklih tjedan dana izlazile u javnost s dva različita podatka. Stoga se i u medijima pojavljuju različite informacije o dobi djevojčice. Nekima možda nije upalo u oko, možda im nije smetalo, ali mi smo htjeli utvrditi što je istina kako bismo istinito informirali svoje čitatelje.

Vezani članci Djevojčica Epidemija koja uzima sve više maha među djecom i mladima: "Javljaju nam se s ozbiljnim problemima" Tate i djeca (Foto: brightside.me) Majke ostavile djecu nasamo s očevima i jako brzo požalile

Splitsko županijsko državno odvjetništvo prvo je objavilo podatak o dobi stradale djevojčice. U priopćenju su naveli da je 2008. godište, a nedugo potom i PU splitsko-dalmatinska objavila je isti podatak. Međutim danima su iz KBC-a Split izvještavali o zdravstvenom stanju 14-godišnje djevojčice. Na više naših upita, pa i na onaj postavljen u ponedjeljak ujutro, odgovorili su da prema podacima kojima oni raspolažu djevojčica ima 14 godina.

Ovo je brod Atlantia na kojem se dogodila nesreća talijanskim turistima: Članovi posade su u šoku! Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) +1 Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising)

U međuvremenu, provjerili smo u Odvjetništvu i policiji jesu li možda oni pogrešno izvijestili. Policija je ponovila da su djeca 2008. i 2014. godište, a onda je i zamjenica županijskog državnog odvjetnika odgovorila na naš upit da djeca imaju 5 i 11 godina.

Stoga smo se s upitom ponovno obratili bolnici koja je u ponedjeljak rano poslijepodne priznala pogrešku. Dežurna liječnica rekla nam je da su na prijmu pogrešno napisali godinu rođenja. ''Žao nam je, zatrpani smo poslom'', rekla je doktorica i objasnila da dob djevojčice nije bila presudna ni važna ni za što u liječenju jer su sve radili na temelju kilaže i površine tijela.

Ne bi bio ni prvi ni posljednji put da mediji pogriješe, ali ovaj put zaista nije do nas. Pogreške se događaju svima, a pristojno je priznati ih i ispričati se. Upravo to je liječnica i učinila.

I na kraju – najvažnije. Djevojčica više nije u Jedinici intenzivnog liječenja već je prebačena na odjel kod majke. Dječak koji ima 5 godina je stabilno i reagira na podražaje. Kad se steknu uvjeti, oboje će nastaviti liječenje u Italiji.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju