Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne dišu samostalno

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Split o stanju dvoje djece s broda koja se bore za život: ''I dalje su kritično, nisu pri svijesti. To nije stanje koje će se riješiti za dan ili dva''

Anton Marović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)
Anton Marović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anton Marović (Foto: Dnevnik.hr) Anton Marović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anton Marović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Anton Marović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Foto: Atlantia Cruising Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Galerija 1/6 >>
U tijeku je velika istraga o uzrocima hvarske tragedije. Prema dosadašnjim neslužbenim informacijama, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina, poduzetnika Eugenia Vincija, pokazao je da je preminuo od udisanja ugljikova monoksida. Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Anton Marović u Dnevniku Nove TV kazao je da je stanje dvoje djece s broda i dalje kritično te objasnio koje su moguće posljedice ovakvog trovanja.

Dr. Franjo Plavšić, umirovljeni toksikolog, za DNEVNIK.hr i prije službenih rezultata također je rekao kako misli da je upravo ugljikov monoksid uzrok trovanja. Tijekom obavljanja očevida na brodu u srijedu pozlilo je i dvojici policajaca.

Pročitajte i ovo Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) oglasilo se odvjetništvo Dvojici policajaca pozlilo prilikom očevida na brodu na kojem su stradali Talijani

Pročitajte i ovo Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) vlasnik bez komentara Ovo je brod Atlantia na kojem se dogodila nesreća talijanskim turistima: Članovi posade su u šoku!

Na konferenciji za novinare liječnici KBC-a Split izvijestili su ranije da se troje odraslih Talijana s broda dobro oporavlja, a dvoje je djece i dalje životno ugroženo. Ugroženi su im vitalni organi.

Mario Jurič o stanju dvoje djece kojoj se liječnici već dva dana bore za život, razgovarao je u Dnevniku Nove TV s pomoćnikom ravnatelja KBC-a Split Antonom Marovićem.

''Nekih bitnih promjena nema. Kako je jutros rečeno, djeca su na intenzivnoj jedinici na klinici za pedijatriju KBC-a Split. Na respiratoru su, na potpunoj respiracijskoj potpori. Nisu pri svijesti. Stanje je i dalje kritično, i dalje su u životnoj opasnosti. Nešto je stanje bolje, stabilnije, no to nije stanje koje će se riješiti za dan ili dva, već traži dulje i ozbiljnije liječenje'', kazao je Marović.

Teške posljedice trovanja

Ovakva teška stanja, nažalost, mogu ostaviti i trajne posljedice. ''Posljedica može biti jer je dio kliničke slike otrovanja, koje je navjerojatnije, da može doći do oštećenja mozga kao posljedica koja je najozbiljnija, najteža i najdugotrajnija u pokušaju liječenja'', objasnio je zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a.

Prema neslužbenim informacijama, Talijan je preminuo zbog udisanja ugljičnog monoksida. Anton Marović kaže da je riječ o sudsko-medicinskoj obdukciji na zahtjev DORH-a, pa službene izjave treba dati DORH. Međutim, Marović kaže da su nalazi obdukcije slični onima kao kod ostalih pacijenata. ''Najvjerojatnije se radi o intoksikaciji ugljičnim monoksidom'', kazao je Marović i dodao da takva trovanja, nažalost, nisu rijetka.

Rekonstrukcija večeri na brodu

Za preživjelog talijanskog sentora Brunu Mancusu nema sumnje kako je do trovanja došlo. ''Djeca nisu večerala što i mi. Stoga, mislim da je do trovanja došlo zbog kvara na klimatizacijskom sustavu.
Ne vjerujem da je riječ o sabotaži. Sigurno je riječ o kvaru na klimatizaciji'', kazao je Mancus.

Šestero talijanskih državljana, od kojih dvoje djece, večerali su u restoranu na Hvaru. Oko 22 sata otišli su na brod i noć proveli, nagađa se, u hvarskom akvatoriju. Članovi posade smješteni su na jednoj strani, a turisti na drugoj strani broda. Usred noći jedan od njih otišao je u kupanicu, gdje ujutro posada pronalazi njegovo beživotno tijelo.

Pročitajte i ovo Brod na kojem su stradali talijanski turisti (Foto: Dnevnik.hr) Bore im se za život Obdukcija potvrdila uzrok smrti Talijana, toksikolog za DNEVNIK.hr: "Djeca s broda vjerojatno su cijelu noć udisala otrov, mogla bi imati trajna oštećenja mozga"

''Oni kojima nije pozlilo nisu ni sišli u sobu. Ostali su s druge strane, na palubi. Njima je dobro. Kada su otvorili vrata, zatekli su Eugenija u kadi. Razbio je glavu. Svi mi ostali spavali smo. Probudili su nas. Mi odrasli smo se probudili i ustali, ali djeca nisu. Djeca su već bila bez svijesti'', ispričao je Mancus.

Tada su alarmirali hvarsku lučku kapetaniju gdje se oslobađa mjesto za pristanak broda, inače turskog, drvenog guleta. Vojnim helikopterima hitno su u splitsku bolnicu prvo prevezena djeca, a zatim njihova majka i dvojica putnika broda.

''Tihi ubojica'' vreba i u stanovima

Ugljični monoksid zovu ''tihi ubojica'' jer je riječ o plinu bez boje i mirisa. "On je i brzi ubojica. Sve ovisi koliko dugo je trajalo izlaganje, ali jasno je da su djeca osjetljivija'', objasnio je umirovljeni toksikolog Franjo Plavšić. On ističe, kao i Anton Marović, da su posebno su opasne posljedice koje ostavlja na mozak.

U stanu morate pripaziti na štednjak ili bojler. No, uzrok tragedije na brodu nije lako naći jer su brodovi postali poput hotela.

Bez detaljnog pregleda, smatra sudski vještak Jakov Bakić, teško je govoriti o mogućim kvarovima. "To su sustavi za hlađenje, ventilaciju, razni pomoćni motori. To je kompleksna stvar i teško je decidirano se orijentirati na jedan slučaj'', objašnjava Bakić. Slučajem se zato sada bavi splitsko Državno odvjetništvo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene