Policajka je svog šefa prijavila za seksualno uznemiravanje, a sud ga je oslobodio. Policajka sada mora platiti sudske troškove, stoga Inicijativa spasime, SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu pozivaju građane da donacijama podrže policijsku službenicu.


Početkom 2016. godine mladu je policajku njezin šef seksualno uznemiravao. Ona je sve prijavila i slučaj je došao na sud. Iako je utvrđeno da je došlo do seksualnog uznemiravanja, policajac je oslobođen jer se to dogodilo samo – jednom.

Pozvali građane da podrže policajku

Vezani članci Sudar na Dalmatini Teška nesreća na Dalmatini: Sudarila se dva automobila i završila na krovu, jedna osoba je u bolnici Pucnjava u Oslu - 1 VIDEO Upao u gay klub i ubio dvije osobe, ranio ih 21: Pogledajte trenutak kada je muškarac počeo pucati nasred ulice

Inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu pozivaju građanke i građane na pomoć kako bi se podržalo policijsku službenicu "koju je sustav kaznio umjesto da joj pruži punu zaštitu".

Svi koji žele novac mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom "za policijsku službenicu") ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte.

"Pokrenuli smo akciju pa neka svatko da 10 ili 20 kuna da joj barem tako pokažemo da smo uz nju", kazala je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna i dodaje kako je ovo slučaj koji šalje strašnu poruku. "To znači da ne prijavljuješ takve slučajeve jer sud neće imati razumijevanja i oslobodit će nasilnika. On je, s druge strane, ostvario pravo na mirovinu, fino je otišao u penziju i sada živi u miru", objasnila je.

Poziv na pomoć Zaklade za ljudska prava i solidarnost Solidarna prenosimo u cijelosti:

"PODRŽIMO POLICIJSKU SLUŽBENICU KOJU JE PRAVOSUĐE IZNEVJERILO

Nedavna sudska presuda kojom je nasilnik oslobođen, iako je utvrđeno da je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao kolegicu, činom podređenu policijsku službenicu, zgrozila je javnost. Ne samo da je donesena presuda kojom je je nasilnik oslobođen "jer se zlostavljanje dogodilo samo jednom" nego žrtva usto mora platiti sve troškove spora (barem 10.000 kuna), iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama.

Mnogi od vas već su reagirali želeći svojom donacijom barem djelomično ispraviti očiglednu nepravdu. Kada već ne možemo promijeniti nepravednu presudu, iskažimo solidarnost i podršku policijskoj službenici time što ćemo joj pomoći podmiriti sudske troškove, što ona sama nije u mogućnosti. Sredstva možete uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 s naznakom 'za policijsku službenicu' ili putem doniralice na linku ispod. Posebno ističemo važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena velika nepravda.

Eventualni višak prikupljenih sredstava iskoristit ćemo za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja.

Iako je žalosno što konstantne poruke institucija obeshrabruju žrtve, mi im poručujemo da smo tu za njih te da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak. Naš glas protiv nehumanog tretmana žrtava seksualnog nasilja jednom će prerasti u konkretne političke i društvene promjene", navodi se u pozivu.

Pokrenut disciplinski postupak, otišao u mirovinu

Iako pravosudni sustav nije bio uz nju, policija jest. Protiv zaposlenika je pokrenut disciplinski postupak. "Predmetni je Rješenjem disciplinskog suda u Osijeku, koji je provodio ovaj postupak, sankcioniran uvjetnom kaznom prestanka državne službe", kazao je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Riječ je o službeniku koji je imao više od 36 godina radnog staža i sve uvjete za starosnu mirovinu. Zatražio ju je i dobio. Sindikat policije sve osuđuje, no iako je njihova članica, od njih pomoć nije tražila. "Mi kao Sindikat policije Hrvatske u svakom slučaju osuđujemo svaku vrstu nasilja, bilo to seksualno, ili bilo koje druge vrste. Naravno da se uvijek može pružiti materijalna i pravna pomoć, to nije upitno", kazao je sindikalist Dubravko Jagić.

Žrtve zbog straha od osude često odgađaju prijavljivanje, a po zakonu za to imaju samo tri mjeseca. "Iskustvo i život su pokazali da žrtve spolnog uznemiravanja ovo kazneno djelo prijavljuju s velikim vremenskim odmacima - godina, više godina, a u nekim je slučajevima riječ i o desetljećima", objasnila je odvjetnica Ines Bojić. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju