Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog Glavaša prijetnje i novinaru Dragi Hedlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pismo prijetećeg sadržaja jučer je dobio i osječki novinar tjednika "Feral Tribune" Drago Hedl, inače jedan od svjedoka u slučaju Glavaš.

Hedl je prijeteće pismo s nacrtanom mrtvačkom glavom primio na kućnu adresu.  U poruci stoji tekst: "Cinker, tajni svjedok, pazi na se - Omerta!" Pismo je dobio u omotnici s poštanskim žigom Belog Manastira. 

Pročitajte i ovo Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave Roditelji Madeleine McCann ključni svjedok Novi pomak u slučaju Maddie McCann: Bivši prijatelj osumnjičenog svjedočit će protiv njega

Već ranije, anonimna pisma prijetećeg sadržaja upućena su i drugim svjedocima u slučaju Glavaš, između ostalog, kako se neslužbeno doznaje i Vladimiru Faberu, bivšem načelniku Policijske uprave osječko-baranjske. No odvjetnici Branimira Glavaša odbacili su bilo kakvu povezanost njihova klijenta s porukama. 

Hedl je i prije dvije godine dobio pismo u kojemu mu se prijetilo ubojstvom, a u svibnju 2006. bio je izložen verbalnim prijetnjama Davora Borasa, predsjednika Mladeži HDSSB-a, stranke koju je osnovao i koje je saborski zastupnik Branimir Glavaš. 

U Feralu ističu kako prijetnje njihovu novinaru datiraju još od sredine 90-ih kad mu je, kažu, Glavaš osobno putem tadašnjeg saborskog zastupnika poručio da će ga, zbog njegova pisanja o ratnim zločinima u Osijeku, pretvoriti u prah i pepeo.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je krajnju zabrinutost zbog prijetnji smrću zamjeniku glavne urednice "Feral Tribunea" i predsjedniku Vijeća časti HND-a
Dragi Hedlu te je od policije zatražilo njegovu zaštitu.

Iz HND-a podsjećaju da je Hedl već nekoliko puta bio izložen
prijetnjama smrću te zaključuju kako je stoga potrebna njegova "hitna i profesionalna policijska zaštita". 

"Tražimo od policije da prijetnju uzme najozbiljnije i što sigurnije zaštiti našeg člana", stoji u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke koji napominje da je Hedl prijeteće pismo primio u isto vrijeme kada i još nekoliko osoba koje su povezane sa suđenjem Branimiru Glavašu optuženome za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991.

U osječkoj policiji potvrdili su danas da su uz Hedla pismo istog sadržaja primile još tri osobe, no nisu željeli otkriti je li riječ o svjedocima ili nekim drugim sudionicima postupka protiv Glavaša.

"Ratni zločini nisu niti srpski niti hrvatski nego podliježu
individualnoj krivici. Za takvo procesuiranje ratnih zločina zalažu se i Drago Hedl i HND", zaključuje se u priopćenju novinarske udruge.

Uredništvo Feral Tribunea smatra kako je riječ o nastavku pritiska na Hedlov novinarski rad u kojemu je razotkrio pojedinosti o ratnim zločinima u Osijeku te da prijetnje njihovom novinaru i zamjeniku glavne urednice dolaze iz krugova bliskih Glavašu. Njegovi odvjetnici su se jučer ogradili od prijetećih pisama, ocjenivši kako je riječ o "novom valu insinuacija" protiv njihova branjenika, pritisku na sud te
skretanju pozornosti s nezakonitih postupaka bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene