Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za 'garažu'

Svjedok tvrdi da mu je optužbe 'napakirala' osječka policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestooptuženi u slučaju 'selotejp' Tihomir Valentić odbacio je danas u svojoj obrani optužbe tužiteljstva da je kao pripadnik Samostalne uskočke satnije sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i odvođenjima srpskih civila na pogubljenja na obali Drave u Osijeku 1991. te ustvrdio kako mu je cijeli slučaj 'policija napakirala'.

Valentić je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda odbacio optužbe tužiteljstva da je s pripadnicima SUS-a od kojih su neki zajedno s njim i optužbeni, sudjelovao u nezakonitom uhićenju troje srpskih civila Branka Lovrića, Alije Šabanovića i Radoslava Ratkovića na likvidaciju na obali Drave.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave

Optuženi Valentić tvrdi da je u vrijeme tih zločina bio na prvoj crti bojišnice u sastavu Vojne policije, a da je u SUS ušao tek krajem siječnja 1992. rekao je da tri žrtve koje mu se stavljaju na teret nije ni poznavao. 'U cijelosti odbacujem optužbe i nisam mogao u isto vrijeme biti na prvoj crti bojišnice i u Osijeku, kazao je dodavši kako mu je kao dragovoljcu Domovinskog rata žao zbog svega što se dogodilo i što se bacila ljaga na Hrvatsku vojsku. Nisam došao u vojsku raditi zlodjela koja ne priliče normalnom čovjeku' kazao je Valentić.

Za sve je kriva osječka policija

Odbacivši tvrdnje zaštićenog svjedoka 'Drava' da je sudjelovao i u premlaćivanju jednog srpskog civila. Valentić smatra da je za optužbe protiv njega kriva osječka policija koja mu je sve 'napakirala'. Tvrdi da mu je to preko supruge i jednog pravosudnog policajca, dok je bio u pritvoru, rekao i jedan od policajaca koji je radio na istrazi ubojstava civila u Osijeku 1991.

'On je načelniku osječke policije Vladimiru Faberu osobno rekao da ja nemam nikakve veze sa zločinima, ali Faber nije prihvatio te njegove riječi' kazao je Valentić. 'Napakirano mi je od strane policije i ne znam koga' kazao je i dodao da je prema optužnici proizašlo da je trebao ubiti i svoju suprugu, jer je pravoslavne vjere.

Kao ocu Valentiću ne bi bilo prilično raditi zločine

Optuženi nije znao objasniti kako to da u podatcima i dokumentima, koje je sud dobio od Hrvatske vojske i pronađenima kod drugooptuženog bivšeg zapovjednika SUS-a Ivice Krnjaka, stoji da je on u tu postrojbu ušao 8. srpnja 1991., a ne krajem siječnja 1992. kao što on tvrdi. On sam sudu je još ranije priložio potvrde prema kojima je od srpnja do sredine studenoga 1991. bio u trećoj gardijskoj brigadi, a nakon toga do kraja siječnja 1992. u Vojnoj policiji.

'Otac sam troje djece i uvjeren sam da su i žrtve imali djecu i stoga meni ne bi bilo prilično da kao otac počinim takva zlodjela' kazao je Valentić. Nakon njega bi obranu danas trebao iznijeti i optuženi Zdravko Dragić kojega se uz nezakonita uhićenja i odvođenja srpskih civila tereti i da je osobno pucao u Radoslava Ratkovića jedinog preživjelog pogubljenja na obali Drave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene