Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prijeti li Hrvatskoj sudbina Turske kod ulaska u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primjer Turske ćemo slijediti kada je NATO u pitanju, kazao je predsjednik Vlade Ivo Sanader. No kada je Europska unija u pitanju Tursku ne želi spominjati.

Prijeti li Hrvatskoj sudbina Turske kod ulaska u Europsku uniju? Vijest je to koja plaši. Djelomice je istinita - priznaje i predsjednik Vlade, ali ne i alarmantna. 

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

Povod prijetnji koje stižu iz Unije uglavnom od Slovenskih informatora je ZERP. Hrvatska za sada ne mijenja stavove, poziv za dogovor Sloveniji, Italiji i Uniji i dalje stoji. 

"Naravno da je sve to moguće ali to je sve u spekulativnoj sferi i ja ne bi spekulirao", Ivo Sanader je kometirao mogućnost da slijedimo primjer Turske u pregvorima s EU.

Kada bi Unija htjela blokirati pregovore mogla bi, ali smatra profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti, to neće napraviti.

"Upravo zato da slučaj s Hrvatskom ne posluži kao loš primjer za ostale zemlje balkana mi ćemo dobiti nešto bolji tretman od Turske", rekao je Grubiša.

Područja pravosuđa i borbe protiv korupcije smatra on uz ZERP će biti i dalje sredstvo svojevrsnih ucjena iz Europe, ali ne i prekida pregovora. 

I hrvatski pregovarači prekid ne očekuju ali stavljanje hrvatskih predmeta na dno ladica i stvaranje dojma da se ništa ne radi kroz spor rad i više je nego dovoljno. No na putu u Europu Vlada ima i potporu oporbe.

Već idući tjedan Hrvatsku očekuje novo izvješće Hannesa Swobode pred vanjskopolitičkim odborom parlamenta Europskog parlamenta. 

Uz dosta dobrih ocjena loša nam ostaje za pravosuđe i korupciju te odnose sa susjedima. Swoboda svojim izvješćem kani od Slovenije tražiti da se aktivno i nepristrano uključi u rješavanje problema.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene