Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijava Hypo banke

Prijave za odgovorne čiji su projekti progutali 80 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Hypo banke, u sve opsežnijoj istrazi austrijskih pravosudnih tijela o poslovanju Hypo Group Alpe Adria,ovoga su tjedna podnijeli novu kaznenu prijavu protiv bivših članova uprave Guentera Striedingera i Wolfganga Kulterera zbog kreditiranja društava AB Maris i Darije u Hrvatskoj.

U prijavi dugoj 61 stranicu vođa odvjetničkog tima Hypa i stručnjak za kazneno pravo, Guido Held, iznosi sumnju da Striedinger i Kulterer stoje iza vlasnika navedenih društava u Hrvatskoj. Oba projekta su dosad, prema prijavi, 'progutala više od 80 milijuna eura' sredstava Hypo grupe koja je u vlasništvu austrijske države. Novac je otišao na kredite koji su, kako se navodi u prijavi, dijelom bjanko odobravani, bez učešća vlastitog kapitala ili kalkulacija bankovnih stručnjaka. Dijelom su sredstva nestala pri otkupu vlasničkih udjela koji su bili višestruko precijenjeni. U oba slučaja se, kako se u prijavi obrazlaže, sumnja da je 'nestalo' više od 30 milijuna eura izvučenih iz ta dva društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio USKOK Detalji bizarnog slučaja iz Pule: Županijski tužitelj tražio prijatelja da mu poništi kaznu za parkiranje Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji

AB Maris je projektno društvo za razvoj nekretnina koje je trebalo kupiti zemljišta za turistički "Ressort Porto Mariccio" u Istri, 750 tisuća četvornih metara na kojima su trebale biti izgrađeni apartmani, vile, hotel s 5 zvijezdica, igralište za golf. Društvo je često mijenjalo vlasnike, a u nadzornim odborima su sjedili rođaci i osobe povezane sa Striedingerom, navodi se u prijavi.

Od 2001. do 2008. je Hypo kreditirao društvo AB Maris s gotovo 33 milijuna eura; izgradilo se nije ništa. Unatoč tome je 2004. jedna tvrtka-kćer Hypa preuzela oko 26 posto vlasničkih udjela u AB Marisu za 11 milijuna eura. Danas, prema prijavi, Hypo ima udjele u društvu čija je vrijednost puno manja no što su bile procjene i 33 milijuna nepokrivenih kredita. U slučaju Darija, turističkog kompleksa koji se trebao izgraditi u istarskoj uvali Dragoneri, Hypo je, prema prijavi, zbog kredita i refinanciranja ostao s gubitkom od 32 milijuna eura.

Odvjetnik Held je u razgovoru za austrijski list Standard naveo kako su bivši članovi uprave prijavljeni zbog pronevjere sredstava. 'Hypo grupa je godinama bila okružena kriminalnom strukturom. Zlorabili su svoje ovlasti kako bi druge i vjerojatno same sebe obogatili', kaže Held. Samo u navedena dva društva u Hrvatskoj odvjetnici pretpostavljaju da je banka oštećena za više od 30 milijuna eura.

'Toliko su vlasnici još prije početka gradnje izvukli iz društava. Prikazali su prividne investitorske projekte i iskoristili te konstrukcije kako bi izvukli novac i pronevjerili ga', rekao je Held. 'CSI Hypo', specijalna jedinica za istragu poslovanja Hypa, koju predvodi Held, a na temelju čijih prijava daljnju istragu vodi Državno odvjetništvo u Klagenfurtu, smatra nakon puna tri mjeseca istrage da je Hypo grupi otuđeno znatno više od 100 milijuna eura.

>> 'Spreman sam na suradnju oko Hypo banke'

'Jedan dio tih sredstava bunkeriran je u Liechtensteinu, jedan dio je otišao na Balkn', kazao je Held koji tvrdi da iza svega 'uvijek stoje istih deset do dvanaest osoba koje su bile aktivne u vanjskoj mreži oko banke". Ne navodeći ostala imena osim Striedingera i Kulterera, Held tvrdi da je riječ dijelom o bivšim članovima uprave i nadzornog odbora banke, a dijelom o njihovim poslovnim partnerima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene