Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi detalji istrage

Prijateljica Josipe Rimac i uz vezu pala državni ispit: Položila tek kad je dobila pitanja - ''Zaslužuješ poklončić''

Privođenje Josipe Rimac
Privođenje Josipe Rimac DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Privođenje Josipe Rimac Privođenje Josipe Rimac Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Rimac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Cure novi detalji istrage protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac. Prema porukama, njezina prijateljica pala je državni ispit i uz vezu, ali onda se navodno Rimac pobrinula da sve dobro završi.

Bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac USKOK istražuje i zato što je svojim prijateljima i stranačkim kolegama sređivala polaganje državnih ispita.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Josipa Pleslić (tada Rimac) Dogovor propao Što je Rimac tražila od USKOK-a da cinka "radost"? Nudila im još tri ministra, ali oko jedne se stvari nisu mogli dogovoriti

Svakoga dana afera postaje sve bizarnija. Sada je otkriveno da je Rimac svojoj prijateljici, matičarki iz Knina, pokušala srediti državni ispit, no ona je bila toliko loša da je svejedno pala. Radi se o 34-godišnjoj Jeleni D., matičarki u Upravnom odjelu za opću upravu Šibensko-kninske županije koja je također pod istragom Uskoka.

Istražitelji su utvrdili da je Jelena D. 13. studenoga 2018. Josipi Rimac počela slati poruke. Napisala joj je da uskoro polaže državni stručni ispit za matičara i da joj treba pomoć, piše Telegram.

“Mogu li dobiti pitanja?”, pitala je, navodi se među dokazima, Josipu Rimac. Ona joj, zabilježeno je, odgovara da će sve biti u redu i dodaje: “Riješit ćemo. Dobit ćeš sve što treba”.

''Moja Jelena polaže ispit u subotu''

Istodobno je Rimac slala poruke načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. “Moja Jelena polaže ispit u subotu”, piše joj bivša državna tajnica i traži od nje ispitna pitanja. Terezija M. joj je, tvrdi USKOK, odgovorila da će “staviti zvjezdicu”.

Prijateljica Jelena nije se baš najbolje snašla na ispitu. Tijekom ispita je Rimac slala informacije o tome koje dijelove je uspjela napisati, a koje nije, pa je ona obavijestila Tereziju da provjeri gdje je zapelo.

Utvrdila je, prema tim saznanjima, da je ispitivačica ocijenila da je Jelenino rješenje loše i da ju ne može pustiti. Jelena je od Rimac potom tražila da joj sredi polaganje ispita kod druge ispitivačice, a ona joj odgovara “da će riješiti”.

Drugi put dobila pitanja

Četiri dana prije popravnog Jelena od Rimac traži pitanja. ''Čisto da se pripremim'', napisala joj je. Rimac je, kako se vidi iz poruka, Tereziji M. napisala da izvidi kod koga će ''njezina Jelena polagati'' i koja će biti pitanja. Istražitelji su pronašli i ključno – poruke na Viberu u kojima Terezija M. Josipi Rimac šalje pitanja i priloge za državni stručni ispit, a Josipa Rimac ih prosljeđuje Jeleni D. Tada je položila državni stručni ispit. To je, tvrde istražitelji, porukom i javila Josipi Rimac te zahvalila, napisavši joj da ''zaslužuje poklončić'', objavio je Telegram.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene