Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema kažnjavanja

Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Cvjeta okrutna siva ekonomija jer uzgajivači životinja ne registriraju gospodarsku djelatnost.

Ponukani kažnjavanjem prodavačice kolača na tržnici koja nije imala registriranu djelatnost, udruga Prijatelji životinja upozorila je na svakodnevnu prodaju štenaca i drugih životinja bez ikakve kontrole nadležnih inspekcija, evidencija prihoda i naplaćenih poreza.

Apsurdna je situacija da se kažnjavaju oni koji prodaju kolač za nekoliko eura, ali potpuno zaobilaze one koji uzgajaju i prodaju živa bića za stotine, pa čak i tisuće eura.

"U Hrvatskoj cvjeta trgovina kućnim ljubimcima, no naše inspekcije i ministarstva to ne zanima iako je sve javno dostupno. Oglasnici su prepuni pasa, mačaka, kunića, ptica, gmazova, dakle živih bića, čiji uzgajivači nemaju registriranu nikakvu gospodarsku djelatnost. Životinje drže u katastrofalnim uvjetima, što im bitno smanjuje troškove uzgoja, ne podliježu kontroli uvjeta držanja osim ako ih netko prijavi, a pritom ostvaruju golemu nelegalnu i neoporezivu dobit uzgojem i prodajom životinja", upozoravaju Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Screenshot Maksimir slavi Građani počeli prijavljivati potres u Zagrebu, a onda je stiglo objašnjenje koje nisu očekivali: "Nije potres..."

Objašnjavaju da su proveli istraživanje oglasa za prodaju pasa u najpopularnijem hrvatskom oglasniku tijekom dva mjeseca. Pregledali su i evidentirali više od 1400 oglasa za prodaju više od 5300 pasa u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti 2,37 milijuna eura, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 14 milijuna eura! Tom brojkom obuhvaćen je samo jedan oglasnik i samo psi, dok se prodaja raznih vrsta životinja oglašava i u drugim oglasnicima u zemlji i inozemstvu te na društvenim mrežama, u drugim medijima i u gotovo svim veterinarskim ordinacijama. U istraživanje nisu bili uvršteni oglasi za parenje, što također donosi ekonomsku korist. Radi se o sivoj ekonomiji, čime se oštećuje državni proračun i nanosi šteta društvu, poručuju iz udruge za zaštitu životinja. 

Šifrirani oglasi i prodaja pasa na benzinskim postajama 

Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti obvezuje i uzgajivače životinja i oglašivače. Zakon o trgovini sankcionira one koji nisu registrirani, a obavljaju djelatnost trgovine, dok se na uzgajivače primjenjuju i Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

Osim što svi uzgajivači koji prodaju kućne ljubimce trebaju imati registriranu gospodarsku djelatnost, trebaju i registrirati uzgoj pri Ministarstvu poljoprivrede, no mnogi i to izbjegavaju. Određen broj uzgajivača, temeljem ostvarenih prihoda koji premašuju deset prosječnih bruto plaća u Hrvatskoj, trebali bi biti i obveznici PDV-a!" ističu Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Uz velike uzgajivače, navode, tu je i velik broj malih, koji često putem šifriranih oglasa, korištenjem neregistriranih mobitela, objavom lažnih brojeva mikročipova pasa i njihovom predajom na usputnim benzinskim postajama pokušavaju biti potpuno nevidljivi. Prijatelji životinja uvjereni su da bi pojačana kontrola i tjeranje te okrutne trgovine u legalnost osigurala sljedivost i bolju skrb za životinje. Osim toga, odbacivanje lako dostupnih, jeftinih i neoznačenih kućnih ljubimaca stvara troškove jedinicama lokalne samouprave, koje ih moraju zbrinjavati.

"Neregistrirano obavljanje djelatnosti uzgoja ljubimaca u svrhu prodaje dužan je pratiti i sankcionirati i Državni inspektorat i bez naših prijava, no nije nam poznato da su reagirali i na jedan slučaj. Obratili smo se i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bismo ih potaknuli da, ako je potrebno, dopune i objasne propise te da se potakne rad inspekcija u sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti", rekli su iz udruge Prijatelji životinja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene