Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja 'Zeleni ponedjeljak'

Prijatelji životinja: Bar jedan dan u tjednu ne jedite meso

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti udruge Prijatelja životinja na prvi dan ljeta su na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića dijeljenjem veganskih pita, sendviča, voća, muffina i drugih kolača poticali građane da se pridruže kampanji 'Zeleni ponedjeljak' i barem jedan dan u tjednu, ponedjeljkom, jedu samo namirnice biljnoga podrijetla.

Udruga je najavila piknik, ali ga je omela kiša pa će ga održati poslije. 'Iako je prvi dan ljeta, kiša i niske temperature upućuju na klimatske promjene nastale zbog ljudskog utjecaja na prirodu. Upravo kampanja 'Zeleni ponedjeljak' potiče građane da promjenom svojih svakodnevnih prehrambenih navika utječu na smanjenje uništavanja okoliša, a time i klimatskih promjena', ističu u priopćenju Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo 47-godišnjakinja držala pse u nehumanim uvjetima osumnjičena 47-godišnjakinja UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Strašne scene kraj Zagreba: Mrtve životinje na zapuštenom imanju, spasitelji ne mogu zaustaviti suze Ilustracija bizarna pojava Slavili godišnjicu braka, a onda im je krstarenje obilježio posjet liječniku: "Supruga je prvo mislila da je to zato što sam nosio nove sandale"

Prijatelji životinja navode kako je u Europskom parlamentu 'u procesu stupanja na snagu' novoizglasovani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza 'vegetarijansko' i 'vegansko'. Ističu kako taj amandman jamči da proizvodi koji se deklariraju kao 'vegetarijanski' ne uključuju proizvode dobivene od bilo koje životinje, pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom 'veganski' ne uključuju ni ostale namirnice životinjskoga podrijetla, poput mlijeka, jaja i meda.

Tim amandmanom pojmovi poput 'semivegetarijanstva' bit će isključeni, što će uvesti reda u označavanju proizvoda i razumijevanju vegetarijanske prehrane. U Hrvatskoj već postoji V-oznaka (V-label) koja je u skladu sa spomenutim amandmanom i jamči tvrtkama i potrošačima pouzdanost informacija o sastavu proizvoda, navode Prijatelji životinja.

Kako bi građanima olakšali da pronađu proizvode biljnoga podrijetla, izradili su on-line vodič s detaljnim informacijama o veganskim proizvodima u Hrvatskoj. Navode da je 'vege vodič' objavljen na internetskim stranicama www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zeleni-ponedjeljak.com, gdje se građani mogu upisati i za redovito primanje recepata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene