Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuo dok je trčao po nasipu

Prijatelji 28-godišnjaka kojeg je usmrtio grom: "Matija je poginuo radeći ono u čemu uživa – trčeći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matiju Mileca (28) usmrtio je udar groma dok je trčao kraj nasipa akumulacijskog jezera hidroelektrane Varaždin.

Udar groma u nedjelju je ubio 28-godišnjeg Matiju čije je tijelo u nedjelju tijekom oluje pronađeno u mjestu Vratno Otok u Općini Cestica, kraj nasipa akumulacijskog jezera hidroelektrane Varaždin.

Pročitajte i ovo Udar groma Snimila nadzorna kamera VIDEO Užas na tržnici u Rusiji! Grom pogodio muškarca u glavu i na mjestu ga usmrtio Ilustracija Velika tragedija Ubio ga grom, djevojka sve snimala s plaže: Pokrenuta je istraga

Matija Milec bio je trkač rekreativac te se kao sudionik brojnih utrka u Hrvatskoj i izvan nje pripremao za skori zagrebački polumaraton.

Udruga mladih "Hiperaktivna" iz Cestice na Facebooku je objavila kako je Matija poginuo "radeći ono što mu je predstavljalo užitak –trčeći".

Kako se zaštititi od udara groma ako se nalazimo na otvorenom prostoru provjerili smo s dr. sc. Antunom Markijem, višim predavačem na Geofizičkom odsjeku PMF-a.

"U takvim trenucima treba se skloniti u nešto što sliči Faradayevom kavezu koji štiti od električnog polja. Poželjno bi bilo skloniti se u automobil. Trebate se skupiti tako da zauzimate što manji prostor i pripaziti da ne stojite u raskoraku jer razlika u naponu između dvije noge može biti takva da potekne struja", kaže Marki.

Napominje kako u ruci nikako ne bi trebali držati kišobran u ruci ili stati pod drvo kako bi se sklonili od kiše.

"Izbjegavajte otvorene prostore jer u tom slučaju postajete meta za privlačenje elektriciteta", kaže Marki.

Na pitanje je li pametno u takvim situacijama koristiti mobilni telefon, Marki odgovara kako je poželjno ne razgovarati jer je elektromagnetsko polje poremećeno te možemo čuti krčenje i smetnje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene