Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peru, Čile, Japan i Kalifornija

Oni znaju što je život s potresima: Razgovarali smo s ljudima koji žive na područjima koja se najviše tresu - "Preživio sam jedan od 8,6..."

Seizmolozi nas proteklih dana upozoravaju da se trebamo pripremiti na suživot s potresima. Zbog toga smo savjete potražili od onih koji žive na područjima na kojima se najviše trese.

Lucia Perković Grubišić i Bastian Lučić treća su i četvrta generacija iseljenih Hrvata. Čile i Peru privremeno su zamijenili Zagrebom kako bi učili hrvatski jezik, a u njihovim su zemljama potresi svakodnevica.

"Ja sam preživjela jedan od 7,9. Trajalo je skoro tri minute i mi smo odmah otišli van. Ja sam gledala sve kako se njihalo", rekla je Perković Grubišić.

"Preživio sam 8,6. Isuse, katastrofa situacija. Imamo 8 i poslije 6, 7. Dvije godine potres poslije 8, to je tipično", rekao je Lučić.

Na potres, kažu, nikada ne možeš biti 100 posto spreman, no naučiš  živjeti s njim. Njihove države puno rade na edukaciji.

"Učimo što moramo raditi, gdje moramo ići i uvijek vježbamo. Imamo nacionalni dan vježbanja i ponovimo što moramo raditi", rekla je Perković Grubišić

Svaki dan se i do petstotinjak puta trese zemlja u Japanu.

"Kada je, recimo, trećeg ili četvrtog stupnja ljudi više i ne reagiraju. Malo se zatrese, malo stanemo, malo gledamo što se događa i idemo dalje. Život ide dalje", rekao je Edouard Tipković Katayama iz Japana.

O potresima se, kaže Tipković Katayama, uči još u vrtiću. Svako dijete ima lokaciju na koju će ga tete odvesti ako se roditelji nakon potresa brzo ne pojave. Imaju i državnu mobilnu aplikaciju koja upozorava na moguće potrese.

"Ako je 1-2, onda nema alarma, ali se, recimo, od 3 nadalje može staviti alarm. To je nešto što bi se moglo uvesti u Hrvatskoj i što bi pomoglo ljudima", rekao je.

Pročitajte i ovo Remy Bossu i Magdalena Rendulić INTERVJU ZA DNEVNIK.HR Razgovarali smo sa šefom organizacije čije objave mnogi u Hrvatskoj sa zebnjom iščekuju: "Ako postoji netko tko tvrdi da može predvidjeti potrese - maknite se od njega"

Pročitajte i ovo Milan Škornjak iz Strašnika Traljava obnova Temelji kuća u Strašniku koje su obnovljene nakon rata mrve se pod rukom: "Bojao sam se i krečiti jer su zidovi pucali"

Među najtrusnijim područjima na svijetu je i Kalifornija, koja očekuje takozvani veliki potres (engl. the big one) koji bi mogao sravniti velike gradove. Maja zato uvijek ima spremne dvije torbe s hitnim potrepštinama. Jednu drži u kući, drugu u automobilu.

"Ovdje imam jedan nož i šibice zajedno s jednim jakim konopom. Imam ekstra cipele, imam nekoliko konzervi, vodu, još neke baterije ove možete staviti oko glave kad morate po noći hodati", rekla je Maja Viličić iz Kalifornije.

No trebamo li pomoć, ističe, nije ju sramota zatražiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene