Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza seizmologa

Krešimir Kuk o potresu koji je uznemirio jug Hrvatske: Moguće je da Dubrovnik pogodi snažan potres

Jug Hrvatske u četvrtak ujutro je uznemirio potres magnitude 5,3 po Richteru s epicentrom u Crnoj Gori, a seizmološke je aktivnosti u Dnevniku Nove TV komentirao Krešimir Kuk.

Potres magnitude 5,3 po Richteru s magnitudom u Crnoj Gori osjetio se u većini zemalja u regiji, a u Hrvatskoj je najviše uznemirio Dubrovčane koji su svjesni činjenice da žive na aktivnom i trusnom području.

Od četvrtka ujutro je u blizini epicentra zabilježeno više desetaka potresa, a seizmološke je aktivnosti u Dnevniku Nove TV komentirao seizmolog Krešimir Kuk.

"Najjači potresi su bili taj prvi i potresi koji su uslijedili u prvom dijelu dana, a ostatak dana je zabilježen manji broj slabijih potresa", rekao je te objasnio zašto crnogorski seizmolozi tvrde da je prvi potres bio magnitude 5,3, a hrvatski 5,6 po Richteru.

"Uvijek su male razlike. Govorimo o lokalnoj magnitudi koja se brzo računa, ali ovisi o broju instrumenata i o drugim lokalnim faktorima. Obično dolazi do korekcija, ali te razlike nisu velike, nego su to neki seizmološki detalji", dodao je.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara - 1 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Dnevniku Nove TV otkrio o čemu je nedavno razgovarao s Milanovićem i s koje dvije stranke nikako neće surađivati

Također je odgovorio na pitanje je li moguće da Dubrovnik ponovo pogodi potres magnitude 6,38 po Richteru, što se dogodilo u 17. stoljeću.

"Svaki potres koji se na nekom području dogodio je pokazatelj da je to područje sposobno generirati takav potres. Dakle, u dovoljno dugom periodu, takav potres se može očekivati na mjestu gdje se već dogodio", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Pojasnio je i kakve bi bile posljedice potrese magnitude 7 po Richteru.

"Treba spomenuti važnu činjenicu – što se vidjelo i na primjeru potresa u Crnoj Gori i na primjeru potresa kod Stolca magnitude 6,2 – da su lokalni uvjeti tla drugačiji. Krš, kamen, stijene su bolji kada su u pitanju potresi nego rastresito, sedimentirano tlo i efekti su slabiji. Potres jednake jačine će manje štete napraviti na jugu nego na kontinentalnom dijelu", zaključio je seizmolog.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene