Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod rukovanja karticama na bankomatima oprezno. Kriminalci mikro kamerama snimaju tajne podatke, a u posljednje vrijeme u upotrebi su i lažne tipkovnice koje jednostavno nalijepe na originalne. U svakom slučaju prekrijte rukom vaš tajni broj.


Unatoč velikom broju takozvane plastike kojom raspolažemo malo tko sumnja da će postati žrtva kartične prijevare. Upozorenja na oprez sve je više. Policiji je lani prijavljeno gotovo 200 računalnih krivotvorenja, što se uglavnom odnosi na izradu lažnih kartica. Zlouporabe tuđih računa kreditnih kartica također su porastu. Lani gotovo 350 slučajeva. U opadanju su tek uobičajene krađe kartica. Potvrda je to da je sve više onih lopova koji umjesto sile koriste kamere, Internet, magnetske čitače pa čak i lažne tipkovnice na bankomatima.

Vezani članci Pudl, ilustracija Pronevjerila milijun eura i lažirala vlastitu smrt: Pakleni plan pokvarila joj - pudlica Slika nije dostupna Ukrao karticu, podigao novac i vratio je vlasniku

Neke oblike kartičnih prijevara gotovo je nemoguće spriječiti. No i policija i banke upozoravaju da su u Hrvatskoj najčešće one s postavljenim kamerama unutar bankomata. Stoga je najvažnije zaštititi unos pina prilikom korištenja bankomata.

Tajni broj nikada ne nosite zapisan uz karticu i izbjegavajte pomoć tobože dobronamjernih prolaznika. Točne višemilijunske iznose prijevara banke ne žele iznositi te pozivaju klijente da ih kontaktiraju čim posumnjaju u prijevaru. 'Kada se zaključi da je netko bio žrtva prevare klijent nema nikakvih posljedica osim tog subjektivnog osjećaja da je bio žrtva prevare, a banka u tom slučaju nadoknađuje cjelokupnu izgubljenu imovinu', rekla je Ivana Prgomet, glasnogovornica Hrvatske udruge banaka. Prevaranti su uglavnom stranci koji novac nakon uspješne krađe podataka podižu u inozemstvu. Da im se u rukama ne bi našla i vaša ušteđevina, valja biti na oprezu.