Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv je

Zagorcu 7 godina i vraćanje 5 milijuna USD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Vladimir Zagorec kriv je za uzimanje dragulja iz sefa MORH-a i oštetio je državni proračun za 5 milijuna dolara. Nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora i to zbog zloporabe položaja i ovlasti. Iskazi ključnih svjedoka za sud su bili vjerodostojni i Zagorec mora vratiti pet milijuna dolara.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše uvažilo je i zahtjev Državnog odvjetništva da se Zagorcu oduzme imovina u vrijednosti najmanje pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Sud je odbacio tvrdnje obrane da je riječ o uroti koja je išla preko državnih struktura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Sudsko je vijeće Zagorcu pri izricanju presude kao olakotne okolnosti priznalo činjenicu da ranije nije osuđivan, ratne zasluge te to što je otac troje maloljetne djece. Kao otegotna okolnost, pak, navedeno je da se kao časnik ponio nečasno i nije poštivao zakon. Tužiteljstvo je izrazilo zadovoljstvo time što je Zagorcu utvrđena krivnja, ali nije zadovoljno visinom kazne.

>> Hodak: Presuda bez dokaza sumrak je pravne države

>> Deset godina zatvora i oduzimanje 39 milijuna kuna

Iako nema metarijalnih dokaza o postojanju dragulja, sud je odluku temeljio na suglasnim iskazima troje svjedoka. U njihovim iskazima ne postoje razlike zbog kojih bi se moglo zaključiti da su lažno svjedočili, ustvrdilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše. Sud nije uvažio tvrdnju obrane da je riječ o uroti koja je išla preko visokih državnih struktura, medija i organiziranog kriminala te da su svjedoci lažno svjedočili. Obrana je, naime, tvrdila da su dvije svjedokinje lagale jer mrze Zagorca - jedna jer ju je navodno ostavio bez posla, a druga jer joj nije plaćao liječenje. No, sud je ustvrdio da te dvije stvari nisu dovoljan motiv da bi lažno svjedočile.

U obrazloženju presude, na koje se stranke mogu žaliti Vrhovnom sudu, navodi se i da je iz dokaza vidljivo kolike je široke ovlasti Zagorec imao u obavljanju dužnosti pomoćnika ministra obrane zaduženog za logistiku, odnosno nabavku oružja i opreme. To su, po ocjeni suda, potkrijepili i svjedoci. Sud je nadalje zaključio i da su lažne tvrdnje obrane da je Josef Rothaichner, njemački trgovac oružjem koji je 1993. Zagorcu donio dragulje, bio samo kurir.

Riječ je o trgovcu oružjem, što potvrđuje i dokumentacija po kojoj je on Hrvatskoj isporučivao helikoptere, a sasvim je razumljivo da on to nije želio priznati sudu jer je Hrvatska bila pod embargom na uvoz oružja, smatra sudsko vijeće. Vjerodostojnost Petračevog iskaza, za sud potvrđuje pismo koje je iz zatvora poslao novinaru i suvlasniku tjednika 'Nacional', pokojnom Ivi Pukaniću. Činjenica da je Petrač, koji je na odsluženju šestogodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u otmici Zagorčeva maloljetnog sina, osobno zainteresiran da Zagorec bude zatvoren, ne dovodi do zaključka da je lažno svjedočio, stoji, među ostalim, u obrazloženju presude.

Tvrdnju obrane da su Šiprak i Barbarić suradnice tužiteljstva sud je odbacio, zaključivši da tu ništa nije sporno jer su one po zakonu i bile dužne surađivati s Državnim odvjetništvom. Zagorec je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a kazneno djelo je počinio samim tim što se nije razdužio odlazeći 2000. s dužnosti nego je dragulje uzeo sa sobom. Za to kazneno djelo moguća je kazna od jedne do deset godina. Pri određivanju sedmogodišnje kazne olakotne okolnosti za Zagorca bile su njegova dosadašnja neosuđivanost i doprinos u obrani Hrvatske, s obzirom na odgovornu dužnost koju je obnašao.

No, očigledno je da ste to pritom koristili za osobni probitak i vlastito bogaćenje. 'Bili ste časnik i trebali ste časno obavljati svoju dužnost, a to niste činili', kazao je sudac Pleše, čiju je presudu Zagorec šutke saslušao. Uz zatvorsku kaznu Zagorcu će se, ako presuda postane pravomoćna, oduzeti imovina u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Zbog 'afere dragulji' Zagorca je početkom listopada prošle godine Austrija, gdje je posljednjih godina živio, izručila Hrvatskoj, a on se od tada nalazi u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu u koji je i vraćen nakon čitanja presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene